Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

7 könyv az 1848-49-es szabadságharcról

Mi sem jellemzi jobban a civil kurázsi jelenlétét már az 1848-49 Forradalom és Szabadságharc alatt is, mint a legenda, miszerint a Petőfi, Kossuth és Vasvári által vezetett márciusi ifjak már majdnem a 12 pont kinyomtatott példányai nélkül maradtak, mikor a fülükbe jutott Landerer Lajos, a nyomda tulajdonosának súgása: foglaljanak le egy nyomdát. Ezután Landerer feltette a kezét, "erőszaknak ellen nem állhatok" mára szállóigévé vált szavai kíséretében és ahogyan mondani szokták: a többi már történelem.
A hazaszeretet jelképét kifejező piros-fehér-zöld kokárda kitűzésével emlékezünk történelmünk legmeghatóbb, legbátrabb összefogására, a sűrű zsinórozású egyenruhát viselő huszárokra, a honvédsereg rátermett tüzérlegénységére, nem feledve hőseinket.


"Ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet; 1848-i történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet."

Kossuth Lajos

Ha szeretnénk kicsit bepillantást nyerni korabeli magyarok mindennapjaiba, átérezni a korszellemet, átfogóbb képet kialakítani az eseményekről, érdemes ismét a könyvekhez nyúlnunk, hisz rengeteg értékes, olvasmányos mű érhető el (Jókai Mór: Kőszívű ember fiai című klasszikusa mellett). Nézzük is:

Gál Vilmos: Latrok ideje

Gál Vilmos a Báthory kötetek után ismét egy végig feszített tempójú történelmi regénnyel ajándékozza meg az olvasóit. Ezúttal a 1848-49-es szabadságharc erdélyi eseményeivel ismerkedhetünk meg 3 fiatal székely/erdélyi fiatal életén keresztül. Ha értékeled az aprólékos kutatómunkát, és ennek köszönhetően megismerkedhetsz a kor történelmével, természettudományos érettségével, szokásaival és mindennapi élettel, akkor ezt a könyvet is élvezni fogod - pláne, hogy a legtöbb törtnélemi alak is megjelenik előttünk, többek között: Gróf Wesselényi Miklós, gróf Széchenyi István, gróf Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Bem József, Gábor Áron, Petőfi Sándor, Arany János, Vasvári Pál, Egressy Gábor..

Berényi Anna: Petőfi

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkamából jelent meg Petőfi regényes életrajza, ahol édesanyja visszaemlékezésében ismerhetjük meg fiának életútját. Petőfi élete is bizonyítja, hogy nem a megélt évek, hanem inkább azok tartalma a mérvadó, hiszen csupán 26 év nem sok, mégis egyik legnagyobb költőnkről beszélünk. Olvashatunk vándorszínészi terveiről, költővé válásáról, magánéletéről és szerelmeiről, politizálásáról, szerepéről a szabadságharcban valamint azt a bizonyos segesvári ütközetet is megelevenedik előttünk. Mindez olvasmányosan, ahogy azt az írónő legutóbbi Richter életrajzában is tapasztalhattuk (nem hiába lett korábban a Hónap könyve nálunk :) )

Bauer Barbara: A szív szabadságharcosai

Ebben a könyvben a szerelmi és a történelmi szál fonódik össze, idézve az ajánlót: "Mit ér a szabadságunk, ha a lelkünkben rabok vagyunk?". Élvezetes, gördülékeny stílusban megírt szívmelengető történet. Végig követhetjük egy fiatal lány felnőtté válását a 1848-49-es szabadságharc árnyékában. Lili azonban másfajta elnyomás ellen lázad: a sorsa ellen, amely a kor társadalmi elvárásainak nyomása miatt „rabigába” kényszerítené. Derítsd ki végül milyen sorsot tud magának kiharcolni egy normával szembe menő leány az elfojtó közegben.

Nyáry Krisztián: Fölébredett a föld

Ha túlságosan klisésnek érzed a nemzeti ünnepek eseményeit és úgy érzed a történelemkönyvek is csak messziről mutatják be a kort, érdemes ezt a könyvet kezedbe venned. Az egyszeri ember levelezései mellett ismert személyek írásaiból bepillantást nyerhetünk, Petőfi Sándor és Arany János barátságába, Haynau kegyetlenségébe, az ellentétbe Kossuth és Görgey között, vagy az aradi vértanúk utolsó gondolataiba. Nyáry Krisztián megszokott alapossággal bontja ki a történeteket.

Fábián Janka: A szabadság szerelmesei

Az Anna-bál szerelmeseiből megismert Györöky Ilka és családja története csordogál tovább előttünk előtérbe helyezve a történelmi esemnyeket is. Amellett viszont, hogy olvasmányos, regényes formában bontakozik ki a 1848-49-es szabadságharc, olyan eseményekről is olvashatunk, mint a hosszú tél utáni pesti árvíz, Kisfaludy gőzhajó partra bocsátása, az olmützi alkotmány kiadása, vagy Ferenc József Füredre látogatása.

Mikó Csaba: A mutatványos

Egy történelemhű regény alternatív magyarázattal a forradalom kirobbanása előtti eseményekre. Izgalmas rejtvényeket és egy hatalmas kalandot ígér tele csavarokkal. Szoríts te is Zólyomi Andrásnak, a gazdagok közt gondtalan életet élő mutatványosnak, hogy időben megtalálja a hun király, Attila sírját és ezzel eldöntse Magyarország sorsát. Fedezd fel és járd be korabeli hazánkat földön, vízen, levegőben gőzzel hajtott szerkentyűk vagy gépek segítségével.

Szécsi Noémi: Nyughatatlanok

Egy triológia első része ez, melyben a 1848-49-as forradalom és szabadságharc bukása után, a külföldi emigrációba, bújdosásra kényszerített magyar tisztek „nyughatatlan” életébe kaphatunk betekintést, főként feleségeik szemszögéből. A történelmi hitelesség, gyönyörű nyelvezet mellett az emigránsokat kínzó élmények is kibontásra kerülnek: A lelkük már nem tartozik sem a hazájukba, sem külföldre. Keresik a helyüket, de egyikük sem találja a boldogulását. Magányuk, tehetetlenségük elől menekülnének kapcsolataikba, ezek azonban szintén üresek.

Borítókép: Engin Akyurt a Pexels oldalról

Tartalomhoz tartozó címkék: #Könyvajánló