Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nőnapi könyvek hazai női szerzőktől, olvasott nőknek

A Nemzetközi Nőnap megünneplésére összeállítottunk egy rövid listát a magyar női írók tollából származó, nőként olvasva igazán fontos művekből. Ezek a könyvek közelebbről megvizsgálják a nők megélt tapasztalatait és bemutatják azokat a jelentőségteljes hozzájárulásokat, amelyeket a nők tesznek egy igazságosabb jövő megteremtéséért.

Szabó Magda: Régimódi történet

Szabó Magda összetéveszthetetlenül gyönyörű stílusban mutatja be az embert jó és rossz oldalával együtt, valamint végig az események középpontjában érezhetjük magunkat. Mindeközben saját szeretett édesanyja, Jablonczay Lenke életéről ír, megidézi a korabeli tiszántúlt és Debrecent is. Mi pedig, mikzben sodródunk az oldalakkal, párhuzamot vonhatunk saját életünkről.

Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek

Lelki sivárság. Értékválság. Üresség. Mi az útravalónk, ha gyermekként nem ismerjük meg a szeretetet? Ha nem tudjuk milyen szeretni és szeretve lenni? A luxus és a pénz tud bármit ellensúlyozni? Képesek vagyunk felsimerni, elfogadni helyzetünket és új utat találni ahelyett, hogy belesüppednénk a boldogtalanásgba?

Földes Bori: Imádok élni!

Tanuld meg kimondani, hogy elég. Ha tudatosan, boldogan szeretnéd élni a mindennapjaidat, akkor nem a társadalmi normáknak, szerepeknek kell megfelelned, csakis magadnak. Adj magadnak szabadidőt, ne hagyd, hogy púposra pakoljanak felelősségekkel!

Moskát Anita: Horgonyhely

Borongós, mély hangulatú mégis lebilincselő és egyáltalán nem szokványos fantasy. Egy mágikus alternatív világ, ahol a nők vannak hatalmon a férfiak felett. Ezzel mégjobban kisarkítva az egyenjogúság problémájának fontosságát. A mindennapos gyűlölet, erőszak, kegyetlenség ebben a világban sem működik és ezt megannyi emberarcú, esendő karakteren keresztül követhetjük végig, egy rendkívül jól felépített könyvben.

Goodwill Barbara: Te is lehetsz időmilliomos anyuka

A nőkre sok felelősség, megfelelés hárul, és tovább fokozódik, ha még anyává is válik az ember. Nem kell azonban magadat feláldozni főnököd, férjed, gyerekeid jóléte érdekében. Sőt, ennek nem lehet jó vége! Éppen ezért meg kell tanulnod magadat is előtérbe helyezni, szükségleteidet kielégíteni, hogy feltöltődve nyújthass szeretetet, törődést, romantikát vagy játékot.

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

"Egy fiatal vidéki lánynak a 80-as évek derekán mozgás- és értelmi sérült gyermeke született. Bántalmazó férje oldalán küzdött kitartóan a családja boldogságáért, de harca kudarcra volt ítélve.
Azóta eltelt több mint harminc év, a lányból asszony lett, de nem sikerült feldolgoznia az átélteket. Ezért kezdett blogot írni, amit rövid időn belül százezrek olvastak.
Péterfy-Novák Éva története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól egy olyan korban és közegben, mely sem a hibát beismerni, sem a mássággal együtt élni nem akar."

Dr. Belső Nóra: Félelem, szorongás, pánik

Mindennapos önmagunkra szabott végeláthatatlan, irracionáls feladataink kiváló stressz források, melyeket ha nem tanulnk meg kezelni, könnyen szorongássá, pánikrohamokká válhatnak, amik táplálják a magányt, boldogtalanságot vagy a cselekvés hiányát. Könyvében Dr. Belső Nóra pszichiáter szakorvos segít átlátni lelki folyamataidat, hogy megtehesd az első lépést a boldog, kiegyensúlyozott élet felé.

Tomán Szabina: Siker a mosoly mögött

"Ez a könyv neked készült, ha szeretnéd az életedet teljességben, harmóniában, mosolygósan élni, miközben a számtalan szerep között egyensúlyozol.
A könyv írásakor lehetőségem nyílt arra, hogy megálljak, végiggondoljam, honnan jövök, mit hozok, mi áll mögöttem, mire jöttem rá, mit tanultam. Utam során nekem is mindig segített, ha beszélgettem, találkoztam olyan nőkkel, akik meséltek magukról és a tapasztalataikról. Megosztották velem mindazt, amit ők már tudnak, értenek a világból és magukról."

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

A második világháború utáni életet, besúgóhálózatot ismerhetjük meg a fiatal Klára és jóval idősebb doktor, Aladár kapcsolatán kersztül. A könyvből később film is készült Akik maradtak címmel. Megismerhetjük gondolataikat, érzéseiket egy embertelen korban, ahol mégis embernek kellett maradni.

Borítókép: cottonbro studio a Pexels oldalról