Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy új Európa reményében

Ár:
2.951 Ft 2.478 Ft
Kedvezmény: 16%
Menny.:db
Hollai Hehs Ottó (1945-ig Hehs Ottó) (Budapest, 1933) publicista, közíró, színész, fizioterapeuta. 
Gyártó: Irodalmi Jelen Könyvek
Gyártó cikkszám: 9786156285201
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2023. október 03.
Legjobb szállítási díj: 1.380 Ft
Szerezhető hűségpontok: 25
Átlagos értékelés: (1)

Leírás

Hollai Hehs Ottó (1945-ig Hehs Ottó) (Budapest, 1933) publicista, közíró, színész, fizioterapeuta. Hányatott "kelet-európai" sorsa után, 1974-ben Németországban telepedett le. Felkavaró és elgondolkodtató tárca- és esszégyűjteménye röntgenfelvétele a mai politikai, gazdasági és társadalmi világnak, az ebben uralkodó eszméknek és erőviszonyoknak.

Paraméterek

Kiadási Év 2022
Szerző Hollai Hehs Ottó
Oldalszám 200
Kötésmód kartonált

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
|
2023. 02. 06.
KÖNYVAJÁNLÓ
Hollai Hehs Ottó: Egy új Európa reményében. Kiadó: Irodalmi és Művészeti Jelen Kft. 2022. Budapest.
Az idén 90 éves szerző nem ismeretlen számomra, hiszen hosszú évekig voltunk rendszeres cikkírói a Kapu c. havi folyóiratnak. Ez a kötet a 2015 óta különböző sajtóorgánumokban megjelent sok száz írásából készült válogatás. Hollai Ottó afféle kihalóban levő bölény fajta az utolsó mohikánok csapatából, már ami a lenyűgöző, széles általános műveltséget illeti, ami kiterjed a világirodalomra, művészetre, természettudományokra egyaránt. És ami szintén lenyűgöző: a naprakész felkészültség a világ sajtójából, médiájából a politika, napjaink formálódó történelme világból. Ezek a jellemzők ma már nagyon ritkák!
Az ember az olvasás közben lépten-nyomon gyöngyszemekre bukkan: például a nagy bölcselők, alkotók gondolataira, mégpedig pontos idézetként az ókortól napjainkig. Írásai ugyanakkor logikailag jól felépített rendszert alkotnak, élvezetes stílusban előadva, kellő humorral körítve.
A cikkek az évszámok szerint, időbeli sorrendben következnek, ami a világban végbemenő folyamatok evolúcióját is jól megragadja Csak pár cím a 40 írás közül:
2015: Aknamező az egész világ.
2016: Geopolitika.
2017: Keresztényüldözés.
Metapolitika.
2018: A nyugat haldoklása vagy talpraállás?
2019: Egy korszak vége?
A Szervezet.
2020: Gender.
Tolerancia vagy esztelenség?
2021: Amerika jövője a világ jövője?
Médiatéboly.
A misztikus nagybetűk: LMBTQ és ami mögöttük meghúzódik.
Bizonytalan jövő.
2022: Birodalmak, nagyhatalmak és zúrzavar.
A gonosz diadala.
Európa védelmére.
Embargó, Davos és ami mögöttük van.
Európa válaszúton?
A végét lezárja egy kiváló Összegzés.
Mint a Bevezetésben írja, írtózott a náciktól, utálta a kommunistákat, de kiábrándult a mai kapitalizmusból is. A tisztességes gondolkodó ember általános életérzése ez ma már! Felháborodva és mélységes aggodalommal szemléli a világban végbemenő, egyre ijesztőbb folyamatokat. Félti Európát, a nyugati keresztény-hellén-latin gyökerű civilizációt saját öngyilkos tevékenysége miatt, ahogy aláveti magát az ördögi globalizáció pusztító erőinek, behódolva a tömeges illegális migrációnak, a muzulmánok beáramlásának, az LMBTQ tébolynak, vagyis a természetellenes, emberellenes genderőrületnek. És újabban már ide tartozik az újabb európai háborúhoz vezető, értelmetlen ruszofóbia is.
Hollai Ottó félti Európát, az emberiséget a sötét erőktől, de mégis valami madáchi optimizmussal (ember küzdj és bízva bízzál!) hisz egy új Európában.
Bevallom, jó ezt olvasni, de én, a húsz évvel "fiatalabb" ember már ennél pesszimistább vagyok. Talán mert lélekben én már öregebb lettem, mint 90 éves barátom.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek olvasásra ezt a remek, élvezetes stílusban megírt, könyvet, mégpedig a 73. oldalon található Márai idézetre hivatkozva: "Hisz az a nép elpusztul, amelyik nem olvas."
Dr. Gazdag László ny. egy. docens