Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hónap Könyve - Április 2023

Felhajtóerő

Szerkesztők: Bárány Bence, Élő Csenge Enikő

Egy antológia. Két műhely. Negyvennyolc vers. Megszámlálhatatlan közös történet. Felhajtóerő - a Jelenkor Kiadó és a Vates közös kortársvers-antológiája.

A tartásunk, a felhajtóerőnk: az elemi hiány, hogy éppen abból a valamiből nincs nekünk, amiről azt gondoljuk, lennie kell. Mondjuk, szeretetből, Istenből, humorból, szülőből, lelkiismeretből. Leginkább pedig tartásból, felhajtóerőből.
Ezzel jön létre a Mi. Mert alighanem mindannyian így vagy úgy, de benne vagyunk ebben a könyvben, hiába nem gondoljuk magunkat egyként összetartozónak - talán csak ha nagy és közös, igazán fenyegető ellenséget találnánk. Keresni akkor is külön-külön, párban vagy legfeljebb kisebb csoportokban keresnénk, és egymásra is csak akkor ismernénk, ha szemközt vagyunk az ellenséggel. Azzal a valamivel, amitől annyira féltünk, hogy el kellett indulnunk megkeresni. Állunk előtte, és körbetekintünk:
,,beértünk mindannyian,
hogy egyszerre értünk,
hogy most értünk be -
és most elbukunk."
Hogy ne bukjunk el, végtére is két út kínálkozik. Megmenekülünk néhányan, ügyességünknek vagy a véletlennek köszönhetően, hátrahagyva a többieket. Lehettek volna ők is ügyesek vagy szerencsések. A másik út mára nehezen komolyan vehető, titokban mégis vágyott kockázata a létezésnek. Az, hogy megszólalunk: önmagunkról például, és nem önmagunkért.

Beck Zoltán

A kötet szerzői: Áfra János, András László, Babiczky Tibor, Balla Zsófia, Bándi Máté, Biró Krisztián, Csider István Zoltán, Dékány Dávid, Deres Kornélia, Erdős Virág, Eszenyi Fanni, Fehér Renátó, Fekete Vince, Gráf Dóra, Horváth Benji, Horváth Florencia, Izsó Zita, Kali Ágnes, Kállay Eszter, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Dávid, Kósa Eszter, Kustos Júlia, Láng Orsolya, Locker Dávid, Lukács Flóra, Nádasdy Ádám, Nagy Dániel, Nagy Márta Júlia, Nemes Z. Márió, Peer Krisztián, Pion István, Purosz Leonidasz, Ráday Zsófia, Seres Lili Hanna, Simon Bettina, Simon Márton, Székely Szabolcs, Szijj Ferenc, Terék Anna, Tóth Krisztina, Tóth Vivien, Turi Tímea, Vajna Ádám, Vida Kamilla, Závada Péter, Zilahi Anna

3 499 Ft

2 939 Ft

-16%

Portrék

Bárány Bence 1993-ban született Győrött. Számos Slam Poetry verseny első vagy dobogós helyezettje, a Slam Poetry Győr alapítója. Gazdaságinformatikából diplomázott, majd szabadúszó grafikusként dolgozott, később a Vates márka társalapítója és tulajdonosa lett. Félkövérdőlt és Látta című előadások társszerzője.
forrás: kultura.hu

Élő Csenge Enikő 1992-ben született Sopronban. Verset és prózát ír, 2018 óta kreatív írást tanít gyerekeknek. Jelenleg az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola harmadéves hallgatója. 2020-ban Móricz Zsigmond-ösztöndíjban, 2022-ben József Attila Irodalmi Támogatásban részesült.
forrás: kulter.hu

TOVÁBBI KÖNYVEK A KÖTET SZERZŐITŐL

Tartalomhoz tartozó címkék: #Hónap könyve #Könyvajánló