Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könyves Programajánló

Újabb hónap, újabb könyves programajánló. Szeptemberrel napról napra kutyagolunk az ősz felé, véget ért a nyári szünet, újra iskola/óvoda/bölcs, később kel a nap és hamarabb nyugszik. Emellett indulnak színházi szezonok, továbbra is tartalmas hétvégék elé nézünk országszerte fesztiválokkal, könyvbemutatókkal, írótalálkozókkal. De nem lesz hiány mozis és tv stream film és sorozat felhozatalban sem. Nézzük is, szűrj rá kedvenc kategóriádra, válaszd ki mi lesz az ehavi várva várt programod és nézd meg hozzá ajánlott könyvünket is!

Milyen esemény érdekel?

 1. Augusztus 23 - Október 27

  Szárnyalás–Vol–Flight - Reigl Judit figurális festészete - Facebook

  Nyitás: Minden nap (kivéve Hétfő) 10:00

  Művészi pályájának egymást követő – vagy átfedő, a ráfestések miatt sokszor egymást lefedő – korszakait Reigl egyetlen organikus folyamatnak látta, nem tett különbséget absztrakció és figurativitás között. A kritika azonban sokáig értetlenül fogadta az időről időre felbukkanó figuratív képeit, s ma is lényegesen nagyobb az absztrakt munkái iránti érdeklődés. A Szárnyalás–Vol–Flight c. kiállítás Reigl periférikusnak tekintett, kevéssé ismert sorozataira hívja fel a figyelmet, hiszen életműve csak ezek beemelésével és a művész következetes gondolkodásának feltárásával értelmezhető. A kiállítás a művész hagyatékát őrző és a szerzői jogokkal rendelkező párizsi alapítvánnyal, a Fonds de dotation Judit Reigllel együttműködésben valósul meg.

  Helyszín

  Kiscelli Múzeum Fővárosi Képtár

  1037 Budapest, III. kerület, Kiscelli utca 108.

  Honlap

 2. Szeptember 1 - 3

  Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show - Facebook

  Nyitás: Szeptember 1 15:00

  Olaszország ízei az őszi Food Truck Show-n a Kincsem Parkban!
  Az őszi Kincsem Park eseményen a hagyományokhoz híven egy vendégország kultúrájában is elmerülhettek az agár- és lóverseny programokon kívül.
  Az olasz konyhaművészet az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. A kiadós tésztaételektől az ikonikus pizzákig minden a legjobb alapanyagok harmóniájáról szól, így a Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Food Truck Show-n szeretnének minél többet bemutatni Nektek az olasz gasztronómiából.
  A finomabbnál finomabb ételek mellett zenei programok, különböző előadásuk és piac is várja a vendégeket, mind olasz tematikában.
  Továbbá, Lázár Chef közreműködésével megrendezésre kerül a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokság, ahol keresik Magyarország legfinomabb és legszebb pizzáit.
  A hagyományhoz híven, idén is minden truck készül egy olasz ízvilágú étellel vagy itallal, amelyeket egységes áron, kóstoló formában lehet kipróbálni, és természetesen szavazni is tudtok a kedvencetekre.

  Helyszín

  Kincsem Park

  1101 Budapest, X. kerület, Albertirsai út

  Honlap

 3. Szeptember 1 - 3

  Bakáts Feszt 2023 - Facebook

  Nyitás: Szeptember 1 17:00

  Idén is megrendezik Budapest egyik legnívósabb összművészeti szabadtéri fesztiválját, a Bakáts Feszt-et. Könnyűzenei koncertek, családi- és gyerekprogramok, helytörténeti séták, filmvetítések, helytörténeti séták, kiállítás, színház, komoly zene, irodalom egyaránt szerepel a kínálatban.

  Helyszín

  Bakáts tér

  1092 Budapest, IX. kerület, Bakáts tér

  Honlap

 4. Szeptember 1 - 9

  19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - Facebook

  Nyitás: Szeptember 1 17:00

  Magyarország elsőszámú filmfesztiválja újra vár nagyszerű filmekkel, nemzetközi fesztivál nyüzsgéssel, koncertekkel és számos szakmai programmal.

  Helyszín

  Miskolc-Belváros

  Honlap

 5. Szeptember 2

  Gomba- és gyógynövény-ismereti túra Bugacon a Petőfi emlékév alkalmából - Facebook

  Kezdés: Szeptember 2 9:00

  A gyalogos túra során a résztvevők a nyár és az ősz fordulójának gombafajait és gyakoribb gyógyhatású növényeit ismerhetik meg a bugaci homokon.

  Helyszín

  Bugac

  Honlap

 6. Szeptember 2

  Pozsonyi Piknik - Facebook

  Kezdés: Szeptember 2 10:00

  A Pozsonyi Piknik rendezvényünket Újlipótváros kulturális falunapjának is szokták becézni, ahol számos kulturális és zenei programmal várunk mindenkit szeptember első szombatján.
  2023-ban is igazi színházi fesztivál kerekedik az Újpesti rakparton, mely a magaskultúrát közvetíti és minden korcsoport számára kikapcsolódást nyújt. Két színpadon több mint 30 fellépővel, közel 50 kitelepülő színházzal, és akár 200 vásáros, kézműves, és gasztro kitelepülővel biztosítunk egy csodálatos kikapcsolódást szeptember 2-án!

  Helyszín

  Újpesti Rakpart

  Honlap

 7. Szeptember 2

  Könyvbemutató: Mentes cukrászok a pult mögött: Horváth Judit és Egri Katalin - Facebook

  Kezdés: Szeptember 2 15:00

  Melyek azok a speciális alapanyagok és technológiák, amelyek szükségesek a mentes süteményekhez? Hogyan válasszunk a gluténmentes lisztek, tojás- és cukorpótlók közül? Miként készíthetünk mentes kovászt, növényi tejeket, túrókat és sajtokat?
  Tedd fel a kérdéseidet a mentes sütéssel kapcsolatban személyesen Horváth Judit és Egri Katalin cukrászmestereknek, a Fenséges mentes sütemények című szakácskönyv szerzőinek.

  Helyszín

  BookUp Könyvesbolt

  1137 Budapest, Pozsonyi út 23.

  Honlap

 8. Szeptember 2

  XXXII. Kolibri Évadnyitó Fesztivál - Facebook

  Premier: Szeptember 3 9:30

  Szeptember első szombatján a hagyományhoz híven idén is megrendezzük egész napos, ingyenes évadnyitó fesztiválunkat, ahol a legkiválóbb báb- és utcai előadásokkal, élő zenével, játékkal, igazi vásári hangulattal várjuk kedves közönségünket! Az esemény keretében rendezzük meg a nemzetközi MAPPING Fesztivált, amelyen két külföldi partnerszínházunk, az olasz La Baracca - Testoni Ragazzi és az írországi Branar Téatar do Pháistí mutatkozik be egy-egy produkcióval. A programokat a frissen felújított Jókai téren, a Kolibri Színház épületében és a Kolibri Fészekben tartjuk. Az esemény házigazdái: Nyirkó Krisztina, az idei évad Kolibri Hölgye és Ruszina Szabolcs, a Kolibri Úr.

  Helyszín

  Kolibri Színház

  1061 Budapest, Jókai tér 10.

  Honlap

 9. Szeptember 2 - 3

  SZINKÓPÉ Fesztivál - Facebook

  Nyitás: Szeptember 2 9:00

  A Kövér Béla Bábszínház nagy szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Szeged egyetlen gyerekfesztiváljára, a SZINkópéra! Óriásbábos felvonulással, bábelőadásokkal, interaktív játékokkal, koncertekkel, valamint civil szervezetek és társintézmények programjaival várjuk a kicsiket és nagyokat a bábszínházban és az épület előtt 2023. szeptember 2-3-án.

  Helyszín

  Kövér Béla Bábszínház

  6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 50.

  Honlap

 10. Szeptember 3

  Nyáry Krisztián és Bősze Ádám: A nagy Himnusz sztori - Facebook

  Kezdés: Szeptember 3 18:00

  Miért telt el 166 év, amire Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből törvényes nemzeti himnusz lett? Miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a legkülönbözőbb rendszerek politikusainak és milyen alternatív indulókkal próbálkoztak? Mi volt a himnusz a Himnusz előtt? Mi köze van a kanásztáncnak Kölcsey szövegéhez? Miért tartotta közepes versnek saját művét a költő? Hány perc alatt írta a szobafogságban Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája? Hogy hangzik Erkel Szózata és Egressy Béni Himnusza? Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak? Miért nem engedték a Himnuszt templomban énekelni, mióta illik állva hallgatni, és miért került jogszabályba egy téves szöveg? Miért nem írt új himnuszt Rákosi Mátyás kérésére Kodály Zoltán és Illyés Gyula? És ha már magyarok által írt himnuszok: Mi köze Kisfaludy Sándornak és a badacsonyi bornak az Európai Unió himnuszához? Miért énekelnek világszerte vallási himnuszként haszid zsidók egy szerelmes magyar virágéneket? Mitől székely a székely himnusz, és miért nem játszották 1944-ben a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot? Miért hasonlít a szlovák himnusz egy magyar népdalra, az izraeli himnusz pedig egy magyar katolikus egyházi dalra? Mit énekelnek magyarul a francia elit harckocsizászlóalj tagjai és hogy kerül a magyar operett az izlandi focistadionba? Mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz? És egyáltalán: hogyan születik egy himnusz, ha magyar? Mindez kiderül Nyáry Krisztián és Bősze Ádám jókedvű és bőséges irodalom- és zenetörténeti kalandozásán – a Himnusz születésének 200. évfordulóján.

  Helyszín

  Veszprém, Margit-romok

  Honlap

 11. Szeptember 3 - 12

  25. Zsidó Kulturális Fesztivál - Facebook

  Kezdés: Szeptember 3 20:00

  A 25. jubileumi Zsidó Kulturális Fesztivált 2023. szeptember 3. és 12. között rendezik meg.
  A közönséget ezúttal is különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel várják majd a Dohány utcai, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai és a Frankel Leó úti zsinagógába, a Magyar Zene Házába, a Bálint Házba és az Papp László Sportarénába és több más budapesti helyszínre.

  Helyszín

  Budapest

  Honlap

 12. Szeptember 6

  Határeset c. könyv bemutatója - Facebook

  Kezdés: 15:00

  A Páneurópai Piknik határőrtörténetét feldolgozó könyv bemutatója.
  Köszöntőt mond: Dr. Farkas Ciprián
  Bella Árpád nyugállományú egykori határőrparancsnokkal beszélget SPECK GYULA egyetemi tanársegéd (Közszolgálati Egyetem).

  Helyszín

  Pedagógusok Soproni Művelődési Háza

  9400 Sopron, Petőfi tér 3.

  Honlap

 13. Szeptember 6

  Dés László – Duett Koncert - Facebook

  Kezdés: Szeptember 6 20:00

  Dés László nem gyakran ad koncertet az Arénában, de amikor mégis, arra érdemes odafigyelni! Minden esetben különleges zenei élménnyel várja a közönséget, mely ezúttal sem lesz másképp. Mint ahogy a koncert címe is jelzi, ezen az estén a duett lesz a főszereplő. Fantasztikus előadók énekelnek egymással és persze időnként a szerzővel, Dés Lászlóval. Básti Juli Nagy Ervinnel, Für Anikó Mácsai Pállal, Tóth Vera Geszti Péterrel. Egy biztos: a közönség színes, változatos, izgalmas és felemelő koncertre számíthat 2023. május 6-án, a Papp László Budapest Sportarénában!

  Helyszín

  Papp László Budapest Sportaréna

  Honlap

 14. Szeptember 6 - 9

  Resident Art Nyári képzőművészeti vásár - Facebook

  Nyitás: Szeptember 6 14:00

  Szeptember első hetében változatlan formában újranyitjuk a 70 meghívott képzőművész több mint 180 alkotásából álló RAF 2023 nyári vásárt/kiállítást, hogy azok is láthassák, akiknek a júliusi időszakban esetleg nem volt rá alkalmuk.
  A belépés ingyenes, szeretettel várunk mindenkit szeptember 6. és 9. között a Horánszky utca 5. első emeletén!

  Helyszín

  Resident Art

  1085 Budapest, Horánszky utca 5.

  Honlap

 15. Szeptember 7 - 10

  32. Budapest Borfesztivál - Facebook

  Nyitás: Szeptember 7 14:00

  A 32. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Borfesztivál méltán kifinomult helyét foglalja el idén is a Budavári Palotában impozáns környezetet nyújtva a magyar borok szerelmeseinek. Szeptemberben várunk szeretettel minden borrajongót a Budai Várhegy fölé magasodó, több évszázados építészeti remekmű Duna-parti panorámájával, az év egyik legrangosabb és legstílusosabb borfesztiváljára.

  Helyszín

  Budavári Palota

  1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

  Honlap

 16. Szeptember 7 - 10

  Kraft Sörfesztivál - Facebook

  Nyitás: Szeptember 7 16:00

  30+ hazai és külföldi sörfőzdével, illetve a legfontosabb hazai sörszaküzletek különlegességeivel ismét KRAFT Sörfesztivál a Dürer Kertben 2023 szeptemberében! A kiállítók részletes listájáért nézz vissza hamarosan... Továbbá koncertek, élő zene, djk mind a négy napon a fesztivál területén.
  A KRAFT Sörfesztivál mindig is a kraft sörös szakma, és a fogyasztók szíve csücske volt. Az összes fontos hazai sörpiaci szereplőt, de emellett külföldi, régiós neveket is felvonultató nagy sörös ünnepély ez, amire az összes sörös kiállító külön készül a aktuálisan legizgalmasabb tételeivel. Egy fizetem-amit-iszok rendszerben működő, laza hangulatú sörünnep tér vissza ismét a Duna partján, ahol mindenki megtalálja a számítását: akár az első IPÁját készül meginni, akár rutinos kraft arc a sokezredik söre után.

  Helyszín

  Dürer Kert

  1117 Budapest, Öböl utca 1.

  Honlap

 17. Szeptember 8

  Két karod csöndje - Összművészeti rendezvény - Facebook

  Kezdés: Szeptember 8 19:30

  Egy csodálatos estén zenei, színházi és képzőművészeti formában is megelevenedik az irodalom a Vízivárosi Klub előtti téren. Radnóti Miklós költészete kel új életre a 27 éves KOSBOR együttes keleties világzenei hangzásvilágában és Turek Miklós versszínházi jeleneteiben. Nágel Kornél Gara Arnold-díjas grafikusművész versképei pedig tovább kalauzolnak bennünket Radnóti Miklós varázslatos világában.

  Helyszín

  Vízivárosi Klub

  1015 Budapest, Batthyány utca 26.

  Honlap

 18. Szeptember 8

  Bölcsőrablók - Facebook

  Premier: Szeptember 8

  Apollo és Emma szerelme igazi tündérmese volt egészen addig, míg Emma rejtélyes körülmények között el nem tűnt. A magába roskadt Apollo a halállal dacolva indul odüsszeiára egy olyan New Yorkban, melynek létezéséről korábban nem is tudott. Az azonos című, díjnyertes regény alapján.

  Helyszín

  AppleTV

  Honlap

 19. Szeptember 8 - 22

  Koreai Kulturális Fesztivál - Facebook

  Kezdés: Szeptember 8 17:30

  Idén szeptember Budapesten egész biztosan a koreai kultúráról fog szólni, hiszen 12 programmal 4 helyszínen és élő közvetítésekkel minden érzékszervet megmozgató kulturális csemegével várjuk az érdeklődőket. A fesztivál középpontjában a K-gugak („a palotai zenétől a népzenéig„) áll, mely a koreai hagyományos kultúrából és művészetekből kiindulva egészen napjainkig mutatja be a koreai zenét.

  Helyszín

  Koreai Kulturális Központ

  1023 Budapest, Frankel Leó út 30-34.

  Honlap

 20. Szeptember 9

  ÖrkényKert 2023 - Facebook

  Kezdés: Szeptember 9 9:00

  Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját szeptember 9-én, amelynek keretében az érdeklődők találkozhatnak a társulat művészeivel, valamint kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra.

  Helyszín

  Madách tér

  1075 Budapest, VII. kerület

  Honlap

 21. Szeptember 9

  Szóraka Feszt - Facebook

  Premier: Szeptember 9 10:00

  Az immáron több mint 40 éves múlttal rendelkező kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely megújulásának jegyében újabb programokkal szólítja meg a családokat, gyerekeket.
  Hagyományteremtő céllal, idén először rendezzük meg a SZÓRAKA FESZT-et, mely a játékról és a Szórakaténuszról szól, fesztivál és ünnep.

  Helyszín

  Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

  6000 Kecskemét, Gáspár András körút 11.

  Honlap

 22. Szeptember 9

  Górési madármentő hely lakóinak bemutatása - Facebook

  Kezdés: 09:00

  Górés tanyán betekintés nyerhető a nemzeti park madárrepatriáló telepén folyó munkába bemutató volierek segítségével. A program során a Filagóriás halom tetejéről a környék természeti értékei, a természet, az ember és a táj egymásra gyakorolt hatása is megismerhető.

  Helyszín

  Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterület

  Honlap

 23. Szeptember 9

  Réka és az Oltatlanok - Facebook

  Premier: 19:00

  A Réka és az Oltatlanok című előadásunkban lesznek majd olyan szereplők, akik nem akarják beoltatni magukat, de nem róluk szól majd elsősorban a darab. Sokkal inkább arról, hogy a „gyűlöletbomba” mindenkit elpusztít, ha felrobban egyszer. Azokat is, akik jelenleg „gyűlöletbombával” a kezükben manipulálják, félemlítik meg, rabolják ki és butítják le az embertársaikat. Lesz majd min nevetni, az biztos! A történet úgy kezdődik, hogy a címben szereplő Rékát kirúgják a munkahelyéről, és egy budai villában fejeződik be, bizarr körülmények között. Ha kíváncsi rá, hogy mi történik közben, jöjjön el, nézze meg, aztán menjen haza és soha senkinek ne beszéljen arról, amit látott! Soha senkinek.

  Helyszín

  UP Újpesti Rendezvénytér

  1042 Budapest, IV. kerület, Szent István tér 13-14

  Honlap

 24. Szeptember 12

  Többet magunkról - A Grecsó fivérek estje - Facebook

  Kezdés: 19:00

  Az előadás gerincét új, egyedi Grecsó prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták képezik, amelyet az improvizatív jazz zene, a pillanat szülte kortárs balett és Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Az irodalom és a zene dialógusa minden estén egyedi, de a válaszok különös ritmusa, a fény-terek éteri játéka és a művészeti ágak közötti tagolás mégis feszes keretet ad a produkciónak. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe. A többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est kihasználva a Grecsó fivérek művészetét és nyitottságát.

  Helyszín

  Várkert Bazár (Szárazárok Színpad)

  1013 Budapest, I. kerület, Ybl Miklós tér 4.

  Honlap

 25. Szeptember 12 - 17

  6. Budapesti Klasszikus Film Maraton - Facebook

  Nyitás: Szeptember 12 17:00

  2023. szeptember 12. és 17. között immár hatodik alkalommal rendezzük meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi filmfesztiválját.
  A fesztivál idén is a kedvelt helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, de most sem maradhatnak el a népszerű és látványos szabadtéri vetítések a Bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt változatos szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható.

  Helyszín

  Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Újpesti Szent István tér

  Honlap

 26. Szeptember 14 - 16

  Asian Streetfood Market - Facebook

  Nyitás: Szeptember 14 17:00

  Következő kulináris kalandozásunk alkalmával ismét a Távol-kelet felé vesszük az irányt! Kontrasztok, textúrák, friss ízek, autentikus klasszikus, egzotikus italok - Tarts velünk a fűszerek páratlan világába!

  Helyszín

  Botellón Terasz

  1072 Budapest, Kazinczy u.21.

  Honlap

 27. Szeptember 14

  A csodák könyve - Facebook

  Premier: Szeptember 14

  Egy gyerekét egyedül nevelő anya élete fenekestül felfordul, amikor a 12 éves fia egy balesetet követően kómába esik. Az édesanya a srác holmijai között rátalál egy világvége listára, amiket a fiú az életében szeretett volna teljesíteni. Az anya hirtelen ötlettől vezérelve útra kel, hogy Franciaországtól Japánig a világ különböző pontjain élete kalandját élje át, és szentül hiszi, hogy ha teljesíti a lista feladatait, fia is felébred a kómából. A feladatok igazi önismereti úttá válnak, ahol az anya rádöbben az élet igazi szépségeire, és arra, hogy csak az igazán fontos dolgok számítanak.

  Helyszín

  Cinema City

  Honlap

 28. Szeptember 14

  Miután annyi minden történt - Facebook

  Premier: Szeptember 14

  Az előző film szívszaggató eseményei után Hardin és Tessa távolabb sodródtak egymástól, mint eddig valaha, aminek hatására a fiú alkotói válságba kerül, képtelen befejezni a következő könyvét. Hogy kilábaljon a mélypontról, Hardin úgy dönt, távolságra van szüksége, ezért repülőre száll, hogy maga mögött hagyjon mindent, ami szerelmére emlékezteti.

  Helyszín

  Cinema City

  Honlap

 29. Szeptember 15

  Gyilkosság meghirdetve - Facebook

  Premier: Szeptember 15 19:00

  "Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosságot fognak elkövetni. Minden külön értesítés helyett." A felettébb különös és morbid hirdetés Chipping Cleghorn városka helyi újságjában, az aznapi Gazette-ben jelenik meg. A címként feltüntetett hely lakója, Letitia Blacklock - több más olvasóval együtt - értetlenül áll a közlemény előtt. Pénteken fél hét előtt pár perccel Miss Blacklock több ismerőse is "váratlanul" betoppan az idősödő hölgyhöz - hajtja őket a kíváncsiság, nehogy kimaradjanak egy formabontó partiról vagy egy izgalmas gyilkosos játékról. Ahogy az óra elüti a fél hetet, a kedélyes összejövetel véresen komolyra fordul: három lövés dördül, majd egy ismeretlen alak terül el a földön - holtan. Még szerencse, hogy Miss Marple is éppen a környéken tartózkodik..

  Helyszín

  Békéscsabai Jókai Színház

  5600 Békéscsaba, Andrássy út 1-3.

  Honlap

 30. Szeptember 15

  KultFilm Fesztivál - Facebook

  Kezdés: 16:00

  Vedd filmre, ami neked fontos és mozifilmként láthatod viszont a P’Art Mozi nagyvásznán! Ha te is szereted filmre venni az élet hétköznapi pillanatait, akkor nevezz KultFilm pályázatunkra! A pályázatra 2 perces, mobiltelefonnal készített filmeket várunk, amelyeket neves szakmai zsűri fog elbírálni. Az első három helyezett értékes nyereményekben részesül és részt vehet a KultFilm Fesztiválon.

  Helyszín

  P’Art Mozi Szentendre

  2000 Szentendre, Duna korzó 25.

  Honlap

 31. Szeptember 15 - 16

  Berlin-Budapest Expressz - Facebook

  Premier: Szeptember 15 17:00

  A Berlin-Budapest Expressz szeptemberben fut be másodszor a Zene Házába és részben Berlinből, részben Budapestről, részben pedig más európai városokból mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket. Az őszi etap szeptember 15-i, pénteki-i nyitónapján a katalán artpop-sztár, Marina Herlop, és a 2022-es lemezével nagyon befutott szlovén képzelt népzenés, avantfolk-trió, a Širom lép fel. Szeptember 16-án, szombaton pedig az amerikai minimalista lebegős elektronikus-ambient művész, az énekes-klarinétos Holland Andrews, és a londoni experimentál techno producer-dj-zeneszerző, Beatrice Dillon zenél.

  Helyszín

  Magyar Zene Háza

  1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

  Honlap

 32. Szeptember 16

  Esti séta szarvasbőgés idején - Facebook

  Kezdés: 17:00

  Az erdőfoltokkal tarkított nádas rétségek, mocsarak és halastavak ideális élőhelyei a gímszarvasnak. A Begécsi- és Sziki tavak környékén jó esélyünk lesz bőgő bikákat hallani, esetleg szemünk elé is kerül majd egy-egy óvatos rudli, (szarvascsapat). Az időjárás persze alapvetően meghatározza esélyeinket, azonban egy madármegfigyeléssel egybekötött kellemes kirándulást, egy szép estét biztosan garantálunk.

  Helyszín

  Begécsi- és Sziki tavak környéke

  Honlap

 33. Szeptember 16 - 17

  III. Újbudai Gyermekkönyvünnep - Facebook

  Kezdés: Szeptember 16 10:00

  Idén immár harmadik alkalommal Újbudai Gyermekkönyvünnep! Zenés programokkal, színes könyvkínálattal, változatos gyerekműsorokkal és kreatív workshopokkal várnak kicsiket és nagyokat szeptember harmadik hétvégéjén a Gárdonyi téren!

  Helyszín

  Gárdonyi tér

  1111 Budapest, XI. kerület, Gárdonyi tér

  Honlap

 34. Szeptember 17

  ABBA: A film - Facebook

  Premier: Szeptember 17

  1977-ben készült dokumentumfilm az ABBA zenekar ausztrál turnéjáról. A film kultuszfilm lett a rajongók között, melyet Lasse Hallström rendezett. Ő több ABBA videóklipet is rendezett már a csapatnak. A film kiadása egybeesett az 5. stúdióalbum, az ABBA: The Album kiadásával, és számos dalt is tartalmaz a koncertről, valamint a „Get on the Carousel” című dalt, mely csak itt jelent meg. A 46 évvel ezelőtt bemutatott film , (mely nem lehet aktuálisabb mint most, amikor az ABBA zenéjét ismét felfedezte magának a világ), digitáisan felújítva, 5.1 dolby hangrestauráción is átesve kerül a közönség elé.

  Helyszín

  Mozi

  2000 Szentendre

  Honlap

 35. Szeptember 21 - 22

  Brain Bar - Facebook

  Kezdés: Szeptember 21 09:00

  Európa legnagyobb, évről évre megrendezett jövőfesztiválja, a Brain Bar szeptember 21. és 22. között ismét megnyitja az idő kapuit az érdeklődők előtt, hogy idén is közösen gondolkodhassanak a világunkra váró kihívásokon. A fesztiválon neves tudósok, szakemberek segítségével a világkép, a biztonság, a tehetség, a környezet, valamint kiemelten a test és lélek témaköreiben vizsgálják meg a drasztikus, elveinket és pszichénket sem kímélő társadalmi és környezeti átalakulásokat. A jelen tetteinek következményeit leginkább a most felnövő generációk érzik majd a bőrükön és mentális állapotukon is, ezért a korábbi évekhez hasonlóan a diákok, illetve az őket segítő tanárok ingyen regisztrálhatnak a Brain Barra.

  Helyszín

  Magyar Zene Háza

  1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

  Honlap

 36. Szeptember 21 - Szeptember 24

  Balaton Wine & Gourmet - Facebook

  Kezdés: Szeptember 21 11:00

  A balatoni régió gasztronómiájának legjelentősebb képviselői, több mint 50 étterem és borászat mellett idén Franciaország és Argentína kulináris különlegességeit mutatja be a látogatóknak a Balaton Wine & Gourmet. A régió legnagyobb gasztronómiai fesztiválját idén szeptember 21-24. között rendezik meg Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kiemelt rendezvényeként.

  Helyszín

  Veszprémvölgyi Görög Apácakolostor romjai

  8200 Veszprém, Veszprémvölgyi u. 68.

  Honlap

 37. Szeptember 21 - 24

  Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár - Facebook

  Kezdés: Szeptember 21 10:00

  Idén szeptemberben első alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár Budapesten, a Bálna Rendezvényközpontban. A vásár átfogó képet ad a mai vezető kortárs galériák művészeiről és munkáiról, és több ezer négyzetméteren biztosít összeköttetést a művészek, gyűjtők, érdeklődők és galéria tulajdonosok között.

  Helyszín

  Bálna Budapest

  1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

  Honlap

 38. Szeptember 21 - 24

  MetroPOLICE filmfesztivál - Facebook

  Kezdés: Szeptember 21 10:00

  MetroPOLICE néven bűnügyi filmfesztivált szervez a Hírös Agóra Otthon mozija.
  A filmfesztivál együttműködő partnere a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A négynapos eseményre 2023. szeptember 21-24-én kerül sor, nevezni magyar vagy magyar koprodukcióban készült alkotásokkal lehet, nagyjátékfilm és kisjátékfilm (élőszereplős vagy animáció) kategóriában.

  Helyszín

  Otthon Mozi

  6000 Kecskemét, Kossuth tér 4.

  Honlap

 39. Szeptember 22

  13. Corvin Moziéjszaka - Facebook

  Kezdés: 18:00

  Szeptember 22-én ismét éjszakázhatsz a kedvenc mozidban!
  A műszak most is kora estétől reggelig tart – premier előtti és új filmekkel, valamint régi közönségkedvencekkel!

  Helyszín

  Corvin mozi

  1082 Budapest, VIII. kerület, Corvin köz 1.

  Honlap

 40. Szeptember 22

  Botticelli szerelmei - Facebook

  Kezdés: 18:00

  A Botticelli szerelmei című könyv műhelytitkairól, keletkezéséről, történelmi hátteréről és még sok egyéb érdekességről beszélget a kötet szerzője, Schmöltz Margit, esztergomi írónő és Buriánné Tarró Edit könyvtárvezető.

  Helyszín

  Vörösmarty Mihály Könyvtár

  8000 Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

  Honlap

 41. Szeptember 22 - 24

  Édes Napok csokoládé- és édességünnep - Facebook

  Kezdés: Szeptember 22 10:00

  Az év legédesebb hétvégéje, az ÉDES NAPOK BUDAPEST, csokoládé és édességünnep idén is várja az édességkedvelőket a Bazilika előtti Szent István téren.
  A budapesti Édes Napok, Perugia, Tübingen és Obidos után Európa 4. legnagyobb szabadtéri, édesség tematikájú rendezvénye.
  Az utóbbi években a magyar csokoládé és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozzák el, így a gasztronómiában általánosságban tapasztalható minőségi változás eléri a cukrászatokat is és az édesség szakma szintén megbecsült helyére kerül.

  Helyszín

  Szent István tér

  1051 Budapest, Szent István tér

  Honlap

 42. Szeptember 22 - 27

  Európai Hidak 2023: Budapest–Róma - Facebook

  Kezdés: Szeptember 22 10:00

  A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös fesztiválja minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad: klasszikus zenei koncertek mellett jazz- és világzenei programok, továbbá filmvetítések is várják az érdeklődőket. A 2013-ban útjára indult eseménysor középpontjában minden alkalommal olyan ország, illetve országcsoport állt az elmúlt években, amely sokszínű, gazdag kultúrával és jelentős zenei hagyományokkal rendelkezik – egy ország muzsikája ugyanis lakóiról is sokat elmond. 2021-től a fesztivál koncepciója megváltozott: bár a fókusz ezután is Európán marad, ezen belül egy-egy jelentős kulturális központtal alakítunk ki partnerkapcsolatot, és közösen szervezünk rendezvényeket mindkét helyszínen, ezzel segítve elő a két ország közötti koprodukciók létrejöttét. Idén szeptemberben a római Santa Cecilia Akadémia lesz partnerünk, vagyis Budapest–Róma híd épül.

  Helyszín

  Szent István tér

  1051 Budapest, Szent István tér

  Honlap

 43. Szeptember 23

  Az üvegcipő - Facebook

  Kezdés: 19:00

  Irma, a Józsefváros kis Hamupipőkéje nem gazdag királyfiról álmodik: ő egy szegény asztalosba, Sipos Lajosba szerelmes, menthetetlenül és reménytelenül. De a korosodó, mogorva iparosmestert már más is kiszemelte magának: Adélnak, a panziósnőnek még házassági tervei is vannak, miközben fiatal szeretője karjaiban keresi a boldogságot. Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese, mely meghódította nemcsak a magyar, de a külföldi színházak közönségét is, és most visszatér igazi otthonába, ahol született, hiszen ezt a darabot – oly sok Molnár Ferenc drámához hasonlóan – a Vígszínház mutatta be először.

  Helyszín

  Vígszínház

  1137 Budapest, Szent István krt. 14.

  Honlap

 44. Szeptember 23 - 24

  Csak a Mentes Őszi Fesztivál - Facebook

  Kezdés: Szeptember 23 10:00

  Mi vár rátok a hétvégén?
  Több mint 50 kiállító; Glutén-, cukor-, laktózmentes, vegán, natúr és bio élelmiszerek, natúrkozmetikumok, zero waste környezettudatos termékek, egészségmegőrző szolgáltatások; Hatalmas kupon kedvezmények; Workshopok, előadások; Mentes közösség; Kóstolási lehetőségek; Legújabb, mentes termékek; Tombola nyeremények; 600 db extra ajándékcsomag az arra érvényes belépőjeggyel; Étkezési lehetőség; Szakmai segítség

  Helyszín

  RAM - Radnóti Miklós Művelődési Központ

  1133 Budapest, Kárpát u. 23.

  Honlap

 45. Szeptember 24

  Fonás és szövés kiseszközökön a Tiszakürti Arborétumban - Facebook

  Kezdés: 13:00

  A foglalkozást az arborétumba érkező látogatók, vagy előre bejelentkezett csoportok is kérhetik. Népi kézműves eszközök és technikák használatával készítünk például karkötőt, könyvjelzőt vagy más kis díszt.

  Helyszín

  Tiszakürti Arborétum fogadóépülete

  5471 Tiszakürt Bolza gróf út 5.

  Honlap

 46. Szeptember 25

  Literárium estek 2023 - Márai Olaszországa - Facebook

  Kezdés: 19:00

  Márai Sándor kalandos életútja és világirodalmi rangú életműve ezernyi szállal kötődik Olaszországhoz, pályája minden túlzás nélkül hídszerepet játszik az olasz-magyar kulturális kapcsolatok területén. Messzemenően indokolt és aktuális tehát, hogy az Európai Hidak keretében a Müpa egy reprezentatív irodalmi esttel járja körül a csekély számú világhírű magyar írók egyikének itáliai korszakát.

  Helyszín

  Müpa

  Komor Marcell utca 1., Budapest

  Honlap

 47. Szeptember 27

  Juhász Anna Irodalmi Szalon - XX. század évfordulós írói 6. / POPPER PÉTER90 - Facebook

  Kezdés: 19:00

  A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akiknek idén kerek évfordulója van. A sorozat mindezidáig Petri György, Kormos István, Szőcs Géza, Juhász Ferenc, Pilinszky János és Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelgett, a szeptemberi szezonkezdő esten Popper Péter (1933-2010) pszichológus, egyetemi tanár, író életművét helyezi fókuszba, aki idén lenne 90 éves. Popper Péter életműve híd a pszichológia és az irodalom között, míg köteteiben feltett kérdései és előadásai, kutatásai során az emberi kapcsolatok, a lélek működésének sokszínűségét, a belső utakat, a lelki működés alapkérdéseit mutatja be a közönségnek. Popper Pétert 1969-ben a pszichológia tudományok kandidátusává nyilvánították. 1980-ban kinevezték docensnek, 1984-ben egyetemi tanárnak. A SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetésével bízták meg, ezt a feladatot 1980-tól 1992-ig látta el. Szabadidejében mindig szívesen foglalkozott szépirodalommal, maga is írt színdarabokat, amelyek közül hármat be is mutattak a nyolcvanas években. Szeptember 27-én, a MOMKult Kupolatermében a lélek estjére kerül sor: az általa feltett kérdésekhez Márai Sándor, Szabó Magda, Szerb Antal és további XX. századi szerzők és irodalmi művek szemelvényeivel csatlakozunk felolvasószínházban, míg meghívott vendégeink szakemberként értelmezik a XXI. századi ember életének tükréből a 90 éve született Popper Péter gondolatait.

  Helyszín

  MOMKult

  1124 Budapest, Csörsz u. 18.

  Honlap

 48. Szeptember 28

  Az Alkotó - Facebook

  Premier: Szeptember 28

  A jövőben háború dúl az emberek és a mesterséges intelligencia seregei között. Joshuát, a harcedzett, korábban a különleges erőknél szolgált ügynököt felesége eltűnése emészti, amikor azt a feladatot kapja, hogy derítse fel és ölje meg az Alkotót. Az Alkotó egy rejtőzködő, fejlett építész-MI, aminek újonnan kreált fegyvere képes lenne véget vetni a háborúnak – és az egész emberiség létezésének. Joshua válogatott csapatával az ellenséges vonalak mögé indul, az MI-uralta terület sötét mélyére... ahol felfedezi, hogy a világpusztító fegyver, amit meg kell semmisítenie, valójában egy gyermek formáját öltött mesterséges intelligencia.

  Helyszín

  Cinema city

  Honlap

 49. Szeptember 28 - Október 1

  28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - Facebook

  Kezdés: Szeptember 28 15:00

  Szeptemberben megrendezésre kerül a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál!
  Az idei Fesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író – John Scalzi, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.
  Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be. Az utóbbi évekre jellemző, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban, ezt tükrözi a holland pavilon szlogenje is: “könyvek tengerén”. A Könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg, író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan, esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és opera rendező és Annamarie Bon, népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások.

  Helyszín

  Millenáris

  1024 Budapest, II. kerület, Kis Rókus utca 16-20.

  Honlap

 50. Szeptember 30

  Presser Gábor: még 1 KONCERT - Facebook

  Kezdés: 20:00

  "Kedves Mindenki!

  Ahogy én számolom, nagyjából 55 éve vagyok a pályán. Lehet azt gondolni, hogy ennyi idő után, ha megkérdezik, - hé, Pb, mit szólnál egy Aréna koncerthez? - mondjuk jövő év szeptember harmincadikán? - az ember kér egy perc gondolkodási időt, megnézi a naptárában, nincs-e aznap valami ennél fontosabb, aztán mond egy igent, vagy egy nemet.
  De ez nem pont így van.
  A kérdést követően megindul a zsibongás, előjön rengeteg emlék, bevillannak arcok, hangok, képek, dalok, dallamok, s közben a percről percre növekvő izgalom, másképp szólva valamennyi korai lámpaláz, s persze öröm is. Az ember becsukja a szemét, tervezgetni kezd, rajzol is ügyetlenül, jegyzetel, aztán elvet, összegyűr, széttép, s egy óvatlan pillanatban azt mondja magában: igen. Mert hát a zenélésnél semmi sem jobb. Vagyis de. Ha jól sikerül.
  Tegnap elfogadtam a felkérést. Akkor legyen.
  Még 1 koncert. 2023. 09. 30. és október 1.
  Köszönettel, Presser Gábor"

  Helyszín

  Papp László Sport Aréna Budapest

  1143 Budapest, Stefánia út 2.

  Honlap

 51. Szeptember 30

  Egy Életem - Grecsó Krisztián életrajzi stand up estje - Facebook

  Kezdés: 19:30

  Az EGY ÉLETEM sorozatban híres művészek mesélnek az életükről, a számukra meghatározó pillanatokról és történetekről a Momkult színpadán. A forgatókönyvet itt valóban az élet írja.
  Grecsó Krisztián napjaink talán legnépszerűbb írója. Mint minden író, személyes élményeit elsősorban a könyveibe sűríti. De nemcsak azokat, hanem bármilyen más impulzust, amit a könyv megkövetel tőle.
  Ezen a jókedvű estén viszont csak magáról fog mesélni. Leginkább arról, hogyan válhatott belőle egyáltalán író. A szegvári gyerekkorról, a béna csajozásokról, a megmosolyogtató művészi kísérleteiről a néptánc, a festészet és a könnyűzene területén. Majd az első tétova irodalmi lépéseiről, amelyek lassan elvezették a Pletykaanyu kötet botrányáig. De az est folyamán szóba kerül magánélete, házassága, betegsége, lányuk örökbe fogadása és sok minden más is, ami személyiségét formálta.

  Helyszín

  MOMkult

  1124 Budapest, Csörsz u. 18.

  Honlap

Indulás előtt

Az esetleges programváltozásokért és az ebből eredő károkért felelősséget nem vállalunk.

Ha egy program vagy helyszín felkeltette az érdeklődésed, kérünk indulás előtt mindenképp nézd meg a látogatással kapcsolatos aktuális információkat az adott helyszín hivatalos oldalán is!