Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könyves Programajánló - Április 2023

Újabb hónap, újabb könyves programajánló. Áprilisban megérkezik a tavasz és ezzel tovább nőnek a szabadtéri lehetőségeink is. Mint mindíg, ismét rengeteg izgalmas élményben lehet részünk országszerte. Programok listáján is megszaporodtak a fesztiválok, melyek rengeteg rész-programmal várják az érdeklődőket. De TV Stream sorozat vagy Mozi filmek között is találhatsz magadnak remek kikapcsolódást nyújtó alkotásokat. És természetesen könyveket is találhatsz hozzájuk.

Milyen esemény érdekel?

 1. Március 31 - Április 16

  Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek - Facebook

  Kezdés: Március 31

  A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztivál bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

  Helyszín

  Budapest városszerte

  Honlap

 2. Március 31 - Május 14

  Budapest FotóFesztivál - Facebook

  Kezdés: Március 31

  A Budapest FotóFesztivál, a nagyközönség számára nyitott kiállítás sorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit.

  A 2023-ban hetedik éve megrendezett Fesztivál ismét izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. A Budapest FotóFesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Budapest Főváros Önkormányzata humán főpolgármester-helyettese.

  Az évente megrendezett programsorozat a kortárs magyar és nemzetközi otográfiai szcénát és a közönséget rendszeresen összehozza, összeköti. A rendezvényt a nagyközönség számára nyitott programok, workshopok, múzeumpedagógiai események, kortárs fotóművészeti szakmai programok, portfolio review, fotókönyvvásár színesítik.

  Helyszín

  Budapest városszerte

  Honlap

 3. Április 2 - 5

  18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál - Facebook

  Kezdés: 19:00

  Április 2. és 5. között várja a kórusmuzsika iránt érdeklődőket a 18. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY és FESZTIVÁL!
  A Nyitóhangverseny Virágvasárnap este 7-kor a Bálnában lesz; Rossini 160 éve komponált Petite messe solennelle, azaz Kis ünnepi miséjét az egy-egy osztrák, norvég, svéd, török kórus, ill. a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (BAK) tagjaiból álló vegyeskar és a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) adja elő.
  Április 3-án délelőtt még csak színpadi próbák lesznek, 14 órától viszont már a versenyfellépések következnek este fél 7-ig - most először a Magyar Zene Házában.
  Ugyanitt ápr. 4-én szerdán már 10 órától folytatódik a verseny a gyermekkórusok fellépésével.
  Hétfőn és kedden este 7-kor versenyen kívül, ún. 'Barátság koncerteken', közösen adnak hangversenyt a kórusverseny külföldi résztvevői - a belépés ezekre a hangversenyekre is ingyenes, azonban a helyszínen - Magyar Zene Háza fogadótér - található regisztrációs pultnál be kell jelentkezni. Ugyanitt juthatnak hozzá hétfőn és kedden egész nap az ingyenes műsorfüzethez is, ami a program részletes ismertetése mellett a résztvevő kórusokat is bemutatja.
  A Nagydíjas verseny és a Díjkiosztó ünnepség április 5-én, szerdán késő este a Müpában lesz. A koncert első felében 19 órai kezdettel Carl Orff Carmina Buraná-ja csendül fel a versenyrésztvevőkkel kiegészített BAK és a BDZ közreműködésével. Vezényel Hollerung Gábor Liszt-díjas karmester, a kórusverseny alapítója és egyben művészeti vezetője. Erre a hangversenyre csak érvényes jeggyel lehet belépni, jegy-elővásárlási lehetőség. Várják a kórusmuzsika kedvelőit és jó szórakozást kívánnak a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál szervezői: az Interkultur Hungaria Nkft.

  Helyszín

  Magyar Zene Háza

  1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

  Müpa

  1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

 4. Április 3 - Június 30

  Koreai kortárs fotográfia - Összefüggések: ember és természet - Facebook

  Nyitás: Április 3

  A Koreai Kulturális Központ április 3. és június 30. között látogatható kiállítása 12 kiemelkedő koreai fotóst mutat be, akiknek a munkáin keresztül a ’80-as évek végétől kezdve napjainkig követhetjük nyomon a koreai kortárs fotográfia fejlődését. A dél-koreai fotóművészet elmúlt 40 évét feldolgozó kiállítás elsőként Magyarországon mutatkozik be.
  A Budapest FotóFesztivál 2023 programjának része, a fesztivál történetében az első koreai szekció.

  Együttműködő partnerek: Art Space LUMOS, Budapest FotóFesztivál, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kiállító művészek: MIN Byunghun, KOO Bohnchang, OH Heinkuhn, LEE Sunmin, YOON Jeongmee, BYUN Sooncheol, PARK Hyunggeun, HAN Sungpil, LEE Jeonglok, Area PARK, KIM Seunggu, JUNG Jihyun

  Helyszín

  Koreai Kulturális Központ (주헝가리 한국문화원)

  Honlap

 5. Április 5

  Édes Anna - Facebook

  Bemutató: 20.00

  „…csak emberség van, és a gyilkosságnál is nagyobb bűn, ha valaki embertelen, ha valaki durva, ha valaki fennhéjázó, amiért egy kés sem elég megtorlás, és a legnagyobb erény a lényegbe ható, figyelmes tisztaszívűség, mert többet, gyökeresebbet úgy sem tehetünk itt a földön” – írja Kosztolányi Dezső három évvel az Édes Anna regénye születése után, 1929-ben. És most? 2023-ban? Ma mi az, hogy emberség és mi az, hogy embertelenség? Ma mi a legnagyobb bűn és mi a legnagyobb erény? Egyáltalán kérdések-e ezek manapság vagy már máshol tart a világ? A közel százéves regény nyomán gondolkozhatni el mindezen!
  Lőkös Ildikó, az előadás dramaturgja

  Helyszín

  Kolozsvári Állami Magyar Színház

  Honlap

  400023 Románia, Kolozsvár, str. Emil Isac nr. 26-28

 6. Április 6

  A pápa ördögűzője

  Premier: Április 6

  Ami a leghihetetlenebb, az a valóság. A Vatikán hivatalos ördögűzőjének feljegyzései alapján készült film rémisztő és hihetetlen. A Sátán megszáll egy kisfiút, mert tudja, hogy a legerősebb gonosz ellen a pápa a legerősebb ellenfelet küldi: a saját pápai ördögűzőjét (Russel Crowe), aki minden szörnyűséggel szembeszáll, nem fél, és mintha nem fogna rajta semmilyen túlvilági átok. De ezúttal talán ő is kevés lesz. Mert miközben a hitet védi a gonosz ellen, és megpróbál megmenteni egy szörnyeteggé vált kisfiút, az ördögűző rájön, hogy nemcsak túlvilági hatalmakkal harcol. Nyomozása során felfedezi, hogy egy sok évszázados összeesküvésbe botlott, amelyet a Vatikán mindenáron rejtegetni próbál.Egyszerre kell megküzdenie az evilági és nem evilági hatalmakkal: és ez talán már neki is túl sok…

 7. Április 6

  Air – Harc a legendáért

  Premier: Április 6

  A sport világa többé soha nem lesz olyan, mint volt. Egy hízásra hajlamos, korosodó kosaras játékos-megfigyelő (Matt Damon) a Nike alkamazottja lesz. És szenvedélyesen keresi azt a kosarast, akivel szerződve az akkor még kis cég megmutathatja a világnak, mit tud. Keresi, keresi, és végül megtalálja az emberét: egy olyan játékos személyében, aki még egy percet sem töltött az NBA pályáin.

  Ő mégis harcba száll azért, amiben hisz: hogy ha ezzel a zöldfülű kosarassal kötnek szerződést, az magasra viheti a céget. Új cipőt terveztet. Újfaja szerződést köt. Mindenkivel szembeszáll...

  Ő és társai másképpen gondolkodtak, mint a szakmájukban mindenki más. Mindent kockára tettek. És igazuk lett.

 8. Április 6

  Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi

  Premier: Április 6

  A bölcsődések és óvodások körében a Bogyó és Babóca több mint tíz éve az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozat. A Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi animációs filmben az évszakok váltakozását tizenkét rövid történetben követhetjük végig, amint a természet minden hónapban közös játékra hívja a szereplőket. Kalandjaik során februárban együtt ünnepelnek egy különleges farsangi bálon, áprilisban közösen ugrálóváraznak, júliusban együtt készítenek gyümölcsjégkrémet, decemberben izgalmas ajándékokkal lepik meg egymást. A tizenharmadik, ráadás történetben pedig egy süteményversenyen is részt vesznek, amelyből kiderül, hogy bárki, még a mindig lelkiismeretes Bagolydoktor is hibázhat.

 9. Április 6

  Háromezer számozott darab

  Premier: Április 6

  Egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis: a nyomorukkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal.

  A Háromezer számozott darab a társulat szürreális utazása, amely elmossa a határt fikció, abszurd és szociografikus valóság között. Lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni? Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete?

  A Tudás Hatalom és Császi Ádám Cigány magyar című színházi előadását nagy kritikai és közönségsiker fogadta hazánkban, és meghívta a neves berlini Deutsches Theater. A rendező a Háromezer számozott darabbal e korábbi színdarabot adaptálta filmre, majd elnyerte a Tallinni Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a „Rebels with a Cause” szekció különdíját. Császi Viharsarok című debütálása a Berlinálén szerepelt, számos díjat nyert és 14 országban mutatták be; új filmjét Ruben Östlund és Alejandro Jodorowsky rajongóknak különösen ajánljuk.

 10. Április 13

  Metallica: 72 Seasons

  Premier: Április 13

  Magyarországra is eljut az a világszerte megrendezésre kerülő mozis esemény, amely a Metallica új lemeze köré lesz felhúzva. A 72 Seasons április közepén jelenik meg, azonban a legnagyobb rajongóknak lehetőségük lesz a számokat meghallgatni premier előtt! A nagyjából kétórás szeánsz országszerte a kiválasztott helyeken április 13-án, este 7-kor veszi kezdetét. Nem csak az új dalok mennek majd le ilyen hosszban, némi képanyag is társulni fog hozzájuk, mégpedig exkluzív felvételek csak erre a vetítésre szánva az együttes tagjaival. Az általános interjúkon kívül olyan kulisszák mögötti videók is lesznek az album készültéről, amelyekből kiderül, miként születtek az új dalok, mi a történetük és miként készülhetett minden szerzeményhez videoklip is. Ráadásul ezen kívül további meglepetések is várhatóak a moziesten, így a legvérmesebb rajongóknak semmiképp nem lesz érdemes kihagyni.

 11. Április 14 - Július 16

  Pécs, Csontváry 170 - Facebook

  Megnyitó: Április 18. 18.00

  170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

  Helyszín

  Szépművészeti Múzeum

  Honlap

  1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 41.

 12. Április 14

  Az utolsó szavai

  Premier: Április 14

  Egy nő összefog a tinédzserkorú mostohalányával, hogy megtalálja a rejtélyes körülmények között eltűnt férjét.

  Helyszín

  Apple TV

  Honlap

  Előzetes

 13. Április 14

  Florian Zeller - Az Apa

  Bemutató: 19.00

  Az élet óriási kihívásokat tartogat mindannyiunk számára. Ezek sokszor nagyon fájdalmasak, mert elfogadásuk, feldolgozásuk korántsem egyszerű. Amikor a hozzánk szinte legközelebb álló, szeretett ember egyszerre megváltozik, elváltozik, mert a Jóistentől kapott, a legnagyobb csodákra képes és egyben legbonyolultabb szerve lassan és szelíden összeomlik, akkor bennünk is felfordul minden, szeretetünk, türelmünk, ragaszkodásunk küzdeni kezd a félelmetes ismeretlennel, minden, ami volt és minden, ami lesz új értelmet kap, és azt kívánjuk, bárcsak semmissé lenne mindaz, ami hirtelen szorongássá, rettegéssé, fájdalommá vált bennünk. Ilyenkor végtelen hitre, bölcsességre, feltétlen szeretetre, józan békére kell törekednünk, hogy túléljük a túlélhetetlent…

  Helyszín

  Veszprémi Petőfi Színház

  Honlap

  8200 Veszprém, Óvári Ferenc utca 2.

 14. Április 19 - 22

  VII. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorakurzus - Facebook

  Kezdés: 9.30

  A ZeneVarázslat Mozgalom kiemelt célja a kimagasló tehetségek elindítása a zenei pályán, valamint a kamarazene szépségének bemutatása a négykezes zongoraművészeten keresztül. Ezt szolgálja az évente, idén hetedik alkalommal megrendezendő Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorakurzus, amely Magyarország egyik legkedveltebb klasszikus zenei eseményévé vált. A gyermekek szakmailag kiváló, Liszt- és Kossuth-díjas zsűritagok előtt mutathatják meg felkészültségüket és tehetségüket.
  (forrás: kultura.hu)

  Helyszín

  Szabó Magda Közösségi Tér

  Honlap

  1214 Budapest, Simon Bolivar stny. 4-8

 15. Április 19 - Május 20

  Fabricius Anna | 12 gesztus - Facebook

  Megnyitó: Április 18. 18.00

  Az emberiség, a civilizáció, az emberi lét fenntarthatóságának egyik alapfeltétele a pozitív fejlődésbe vetett bizalom és hit. A közösség és az egyén számára a tökéletesebb társadalom, a jobb minőségű élet, a boldogabb jövő ígérete az a muníció, ami elviselhetővé, értelmessé és túlélhetővé teszi a jelen megpróbáltatásait. Az ilyen elképzelt, idealizált világokat Thomas More óta utópiának, azaz sehol-helynek nevezzük. És miközben a boldoggá váló jövőbe vetett hit elengedhetetlen a társadalom működéséhez, a fennálló rend változatlanságához legalább ilyen erős vágyak kötődnek. A már megszokott jelen biztonsága megnyugtató, a változás ismeretlensége baljós. A negatív jövőképek - disztópiák - a történelem kezdete óta szerves részei a társadalom lelki működésének, de nevesítetté és "népszerűvé" az iparosodás és a modernizáció korában váltak, mára pedig bizonytalan hétköznapi létünk ismerős közhelyévé háziasultak.
  Fabricius Anna 12 gesztus című kiállítása a jövőbe vetett hitre kérdez rá nagyméretű tájképein és portréin keresztül. Utópisztikus/disztópikus tájképei a múlt jövőbe szánt pozitív élettereinek romjai. A ’70-es években épült futurisztikus épületegyüttes1 a mobilitást, a közösségi együttlétet és a magas életet kínálta a tajvani elit közönségének, melynek rövid virágkorát az olajválság törte ketté. A falra ragasztott elhagyatott életterek negatív erőtérbe helyezik Fabricius fekete-fehér portréit, mely a jelen jövőbe szánt pozitív élethelyzeteinek gesztusai. Ki hogy látja magát 10 év múlva? A gesztusokba bekapcsolódik a remény és az orientáció funkciója, a lehető legidealisztikusabb és legkedvezőbb forgatókönyv felvázolása egy gesztusban. De lehet-e egy mozdulat utópisztikus? A “bármi lehetséges” gesztusait világunk gyorsuló változásai és krízisei merevítik mozdulatlanná.

  Helyszín

  TOBE Gallery

  Honlap

  1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.

 16. Április 20 - Május 2

  Budapesti Tavaszi Fesztivál - Facebook

  Kezdés: Április 20

  Egy város legtisztább tükre mindig a benne lüktető kultúra. Ahogy Budapest az elmúlt másfél évszázadban a sokszínűség szimbólumává vált, úgy lett egyre izgalmasabb művészetének folytonos megújulása és a hagyományok finom rögzítése közötti átjárás. A Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve kerete ennek a tükörnek, megmutatja a város eleven és éppen jellemző arcát. A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapesti Tavaszi Fesztivál közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét.

  Április 20. és május 2. között közel 30 helyszínen több, mint 50 program dolgozza fel korunk és környezetünk jelenségeit változatos művészeti és kulturális eszköztárral. Sok közülük lehetőséget nyújt az aktív részvételre, műfajokon és generációkon átívelve, kiváló alkotók produkcióit kínálja.

  Legyen együtt a város idén tavasszal is, éljük és ünnepeljük közösen a 150 éve egyesített Budapest páratlan kultúráját!

  Helyszín

  Budapest városszerte

  Honlap

  Előzetes

 17. Április 22

  Birkanyírás – juhászok élete a Kardoskúti pusztán

  Kezdés: 10:00

  Az Igazgatóság Sóstói-telepén tartott racka- és cigája juhok tavaszi kihajtása előtt történik az állatok nyírása. A program során megtekinthető, és ki is kipróbálható a hagyományos módon, ollóval történő birkanyírás, a juhászok jellegzetes feladata. A program során lehetőség van megkóstolni a Nemzeti Parki Termék védjegyes helyi termékeket.

  Helyszín

  Kardoskúti Madárvonulás Múzeum

  Honlap

  Kardoskút-Pusztaközpont, Tanya 251., Koordináták (WGS84): É 46º 29’ 02.24” K 20º 39’ 06.37”

 18. Április 25 - 27

  Little Europe Filmfesztivál - Facebook

  Kezdés: Április 25. 18:00

  A nemzetközi filmszemle elsődleges célja, hogy bemutassa az elmúlt évek közép-európai játék- és dokumentumfilmes termésének legjavát. Az első, kísérleti kiadásnak a Toldi mozi ad otthont és hat európai kulturális intézet együttműködésében valósul meg.

  A három napos Little Europe Filmfesztivál összesen hét játékfilmet és két dokumentumfilmet mutat be. "A fesztivál dramaturgiája egyszerre igyekszik megerősíteni és lerombolni a különböző nemzetek mentalitásáról és filmművészetéről alkotott sztereotípiákat." – mondták el a szervezők. A filmek összesen hat országból érkeznek, és ezáltal mélyreható és érdekfeszítő betekintést nyújtanak az egyes régiók életébe, jellegzetességeibe. Több vetítés is filmes beszélgetéssel zárul.

  Helyszín

  Toldi Art Mozi

  Honlap

  1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

 19. Április 28

  Lear - Facebook

  Kezdés: 19:00

  „Soha, senki nem fog a Learnél jobb tragédiát írni” – tisztelgett nagy elődje előtt George Bernard Shaw, aki nem mellesleg az örök második Shakespeare után az angol nyelvű színpadokon. És nagyon úgy tűnik „a Lear királyt egy ideig még Shakespeare legnagyobb művének fogják tartani, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.” (R. A. Foakes)

  Mik volnának ezek? A korábban biztosnak hitt anyagi, morális, esztétikai alapok megbillenése, lecsúszás, kiüresedettség, szellemi deficit, menekülés a nyomasztó közfelelősség elől. Menekülés a családba. A Lear, bár címében „király”, mégsem sorolható a klasszikus királydrámák közé. Sokkal inkább önfelszámoló családi tragédia. Nekünk szól, szülőknek, gyerekeknek, hogy magunkra ismerjünk: Az apák rosszul szeretik gyermekeiket, aztán hatalmasat csalódnak bennük, tombolnak, átkozódnak, pedig ők a hibásak. Valódi szeretet helyett majomszeretettel, kényeztetéssel vették őket körül. Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hogy elvéti a pillanatot – hanem, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Ez a felismerés pedig még tébolyítóbb egy ereje teljében lévő ember számára, mint annak, aki agg korba lép.

  Koreográfus: Juronics Tamás

  Helyszín

  Szegedi Nemzeti Színház

  Honlap

  6720 Szeged, Stefánia 6.

 20. Április 28

  Helikoni Ünnepség - Facebook

  Kezdés: Április 28

  HELIKON… A szó számtalan jelentéssel bír. Rövid internetes böngészést követően megtudhatjuk, hogy könyvkiadó, folyóirat, dohánytermék, regionális rádió, múzeum, mitológiai görög hegy, ókori hangszer, vagy éppen egy irodalmi közösség használja vagy használta a kifejezést. A felsorolást csak folytatni lehetne, de nem célunk minden jelentést felkutatni hisz ahány ember, annyi asszociáció.
  Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a HELIKON szó hallatán több tízezer magyar embernek az említetteken kívül más is eszébe jut. A kifejezés hatására az emlékek között felsejlenek a középiskolás évek, a Balaton, Keszthely városa, és egy rendezvény, melyről felejthetetlen élményekkel, dicsérő szavakkal vagy építő kritikákkal, minősítésekkel, netán éremmel, díjjal, vagy fődíjjal tért haza az egykori ifjú.
  A versengés izgalma és az önfeledt szórakozás boldogsága, taps és könny, siker és kudarc, öröm és csalódás, a közösséghez tartozás élménye, a szabadság érzése, koncertek és spontán bulik, elcsattant csókok és be nem teljesült szerelmek, dallamok, arcok, illatok, ízek… Ez mind-mind a „HELIKONI ÉLMÉNY” része.
  Legyen részed ebben a nagyszerű élményben, légy Te is helikonos diák!

  Helyszín

  Keszthely városszerte

  Honlap

  Keszthely

Tartalomhoz tartozó címkék: #Könyvajánló #Könyves Programajánló