Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könyves Programajánló - Február 2023

Újabb hónap, újabb könyves programajánló. Februárban ismét rengeteg izgalmas élményben lehet részünk, ezekből kínálunk kissebb szűrést.
A téli napokra, amíg a kiszemelt programot várod és a vonatkozó könyvet olvasod, hangulatfokozónak találhatsz nálunk remek teákat és kézmelengető bögréket is, sőt akár vízforralót is, ha csak az hiányzik. Ha nem szeretnél kimozdulni, ahhoz is minden megvan egy helyen a kellemes kikapcsolódáshoz, otthoni kuckózáshoz.

Milyen esemény érdekel?

 1. Jan 26 - Febr 6

  7. Magyar Filmszüret

  Kezdés: 15.00

  Debrecen a magyar filmek bűvöletébe kerül. Ismét itt a Magyar Filmszüret!
  A debreceni Magyar Filmszüret az ország egyik legnagyobb hazai filmekkel foglalkozó fesztiválja. Immár hetedik alkalommal vetítünk közönségünknek a megelőző év magyar filmalkotásaiból, éltetve a hazai filmgyártást, a magyar filmkultúrát!
  A 7. Magyar Filmszüreten a 2022-es év mozifilmjei kapnak főszerepet 10+1 napon keresztül. A fesztivál szinte minden napján közönségtalálkozóval várjuk nézőinket, amelyek során rengeteg érdekesség és műhelytitok tárul fel a magyar filmgyártás világából.
  A visszatekintő vetítések mellett természetesen a hagyományoknak megfelelően több film is a Filmszüreten debütál először az Apolló moziban, premier előtti vetítések keretében!
  Valamennyi előadás és közönségtalálkozó helyszíne az Apolló mozi Kertész Mihály-terme.

  Helyszín

  Apolló mozi

  4025 Debrecen, Miklós u. 1.

  Előzetes

 2. Febr 1

  Wakanda Légy Áldott! Fekete Párduc 2

  Premier: Február 1

  A Marvel Studios új filmjében, a FEKETE PÁRDUC 2.-ben Ramonda királynő, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje azért küzdenek, hogy megvédjék országukat a világhatalmak beavatkozásától T’Challa király halálát követően. A vakandaiak számára új fejezet nyílik a történelemben, hőseik pedig Nakia és Everett Ross segítségével új ösvényt jelölnek ki a királyság számára, amiben szerepet játszik Namor is, a titkos vízalatti nép vezetője.

  Helyszín

  Disney+

  Előzetes

 3. Febr 2

  Asterix és Obelix: A Középső Birodalom

  Kezdés: 20.00

  Kr.e. 50-ben a kínai császárnét megbuktatta és börtönbe záratta egy áruló herceg. A császárné egyetlen lánya és hűséges testőre a galloktól kér segítséget. A természetfeletti erővel bíró Asterix és Obelix örömmel fogadja a felkérést, hogy kiszabadítsák az uralkodót és megmentsék az országot. Ám miközben útra kelnek a távoli országba, egy másik nehézséggel is meg kell birkózniuk: Cézár szintén a trónra áhítozik, és az új hódítás reményében ő is a Középső Birodalom felé veszi az irányt.

 4. Febr 2

  Zenés Irodalmi Szalon: Lev Tolsztoj és Szergej Prokofjev

  Kezdés: 18.00

  HÁBORÚ ÉS BÉKE: fordítások és olvasatok
  Pavel Baszinszkij, Anna Eszparsza és Goretity József közreműködésével
  A rendezvény magyar és orosz nyelven zajlik.
  A belépés díjtalan!

  Helyszín

  Magvető Café

  1074 Budapest, VII. Dohány utca 13.

 5. Febr 2

  Befelé nyíló ablakok

  Kezdés: 19.00

  Felolvas: Lackfi János. Zenél: Balla Gergely (Platon Karataev)
  Létezik az életben egyensúly? Vagy csak folyamatos elbillenés? Hány százalékot kell merengeni, hány százalékot tevékenykedni? A tenger, amikor partjait mossa, vajon inkább dolgozik vagy inkább pihen? Hazaviszi a tenger a munkát? Lehet Istentől új bojlert kérni? Vagy csak szendvicset? Sztorik cérnaszálon függő életről, repülő macskáról, Jézusról, a szuperhősről. Versek, prózák, zenék külső-belső tengereken innen és túl.

  Helyszín

  K11 Művészeti és Kulturális Központ

  1075 Budapest, VII. kerület, Király utca 11.

 6. Febr 3

  Kedves Edward

  Premier: Február 3

  Egy 12 éves fiú lesz egy légi katasztrófa egyetlen túlélője. Miközben a fiú és a tragédia által érintett többi ember megpróbálja feldolgozni a történteket, váratlan barátságok, szerelmek és közösségek alakulnak ki.

  Helyszín

  Apple TV+

  Előzetes

 7. Febr 4

  IX. Hagyományőrző Farsangi felvonulás

  Kezdés: 19.00

  Idén is lesz farsang Panyolán! A szatmári hagyományokat megörökítő farsang Panyolán február 4-én, szatmári állatalakoskodó, téltemető farsangi felvonulás. Várunk mindenkit szeretettel! Ápoljuk együtt vidékünk hagyományait. Az egész napos programra a belépés INGYENES!

  Helyszín

  Panyola

  4913 Panyola, Szombathelyi u. 12

 8. Febr 7

  Cinemascope 8 // Best of METU Motion Picture

  Kezdés: 19.30

  A Mozgókép Tanszék legjelentősebb nyilvános eseménye. A filmek többsége most először látható nagyvásznon. A művek ezúttal Mozgókép BA (operatőr szakirány), Képalkotás – Mozgóképkultúra és média BA, Televíziós műsorkészítő BA és Televíziós műsorkészítő művész MA szakos hallgatók munkái. Az izgalmas és húsbavágóan aktuális filmek műfaji és tematikus értelemben is rendkívül sokrétű alkotások. Az egyetemi évek alatt összekovácsolódott stábok tagjai közül többen a diplomaszerzést követően is közös filmterveik, projektjeik megvalósításán dolgoznak.
  A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

  Helyszín

  Uránia Nemzeti Filmszínház

  1088 Budapest, Rákóczi út 21.

  Előzetes

 9. Febr 9

  Doku7 dokumentumfilm-fesztivál

  Kezdés: 19.30

  2023. február 9. és március 23. között friss, aktuális magyar dokumentumfilmek vetítése hét héten át, angol felirattal magyar és külföldi nézők számára, amelyeket az alkotókkal folytatott beszélgetések követnek. A 2023-as Doku7 során olyan magyar dokumentumfilmeket láthatunk, amelyek valamilyen formában a közösségeink erejére, a közösségben való gondolkodásra és a létezés (az együttlét) mai napi relevanciájára mutatnak rá.

  Helyszín

  K11 Művészeti és Kulturális Központ

  1075 Budapest, VII. kerület, Király utca 11.

 10. Febr 9

  Mágikus állatok iskolája - Rejtélyes gödrök

  Kezdés: 20.00

  Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. Az új tanév pedig új kalandokat is tartogat Ida és barátai számára, akik most az iskola területén felbukkanó rejtélyes gödrökre keresik a választ, miközben új mágikus állatok segítik őket a nyomozásban.

 11. Febr 11

  A fából faragott királyfi / A kékszakállú herceg vára

  Bemutató: 19.00

  „Operaházunk félszázados múltjában nincs még egy olyan fontos dátum, mint Bartók Béla első táncjátékának, A fából faragott királyfinak bemutató előadása 1917. május 12-én. Ekkor csendült fel először a magyar dalszín-házban olyan muzsika, melyben a magyar szellem, Vörösmarty, Petőfi, Ady nemzetének géniusza, igazi nagyság-ban, teljes eredetiségében nyilatkozhatott meg” – írja a zenetudós Tóth Aladár, az OPERA későbbi igazgatója. Az ősbemutató óta eltelt 105 év alatt számtalan jelentős koreográfus vitte színre a szinte folyamatosan a repertoár részét képező darabot, melyben a meseszerű erdei világ keveredik a férfi és nő valóságosan mély, emberi küzdelmeivel. A mű a 2022/23-as évadban a Győri Balett igazgatója, Velekei László által kel életre.

  Helyszín

  Magyar Állami Operaház

  1061 Budapest, VI. kerület, Andrássy út 22.

 12. Febr 15 - 19

  Finn Filmnapok 2023

  Kezdés: 20.00

  „2023. február 15 – 19. között a magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében újra belekóstolhatnak az érdeklődők a finn életbe és megismerhetik az északi ország gondolkodását, hiszen érkezik a 12. Finn Filmnapok a Toldi moziba. A nézők több nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. Az esemény sorozat alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható.

  Helyszín

  Toldi mozi

  11054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

  Előzetes

 13. Febr 16

  Jónás Ninivében, kettős portré Kertész Ákosról

  Kezdés: 17.00

  A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Kultúrális Szakosztálya szervezésében megtekinthető Dénes Gábor, Jónás Ninivében, kettős portré Kertész Ákosról című filmje.
  A film még azelőtt készült, hogy az író menedékjogot kért volna Kanadában. Végig követhetjük, amint a korábban elismert, nagytehetségű szépíró és számtalan film forgatókönyvének írója hogyan lett újra üldözött saját hazájában. Három szó miatt hogyan semmisülhetett meg egész életműve. Dénes Gábor filmjében a sokoldalú, rokonszenves karosszéria-lakatosból lett elismert Kossuth díjas író portréja jelenik meg a közelmúlt magyar valóság hátterében.
  A vetítés után a film rendezőjével Murányi Gábor, a HVG munkatársa beszélget.

  Helyszín

  MÚOSZ Rendezvényterem

  1064 Budapest, Vörösmarty u. 47

  Előzetes

 14. Febr 17

  PETŐFiFJÚ - Anyám, az álmok nem hazudnak

  Bemutató: 19:00

  Ha valaki 200 év után olyan valóságosan tud jelen lenni mindennapjainkban, mint ő, Petőfi Sándor, költő, színész, forradalmár, Színházunk névadója, aki innen Veszprémből indult el nagy útjára, amely a magyar történelem legnagyobb hősei közé emelte őt, akkor nagysága számunkra példa és iránytű, igazodási pont és remény is, hogy amíg hozzá méltók leszünk, erősek maradhatunk és életképesek. Keressük őt, hogy megértsük, amit ő megértett, megérezzük, ami a szívében volt, ami lelkesítette és vitte előre ifjú korától, szenvedéllyel, szitkozódva olykor, humorral, játékosan, szerelemmel az életbe, a szabadságba, a magyar jövőbe vetett hittel és akarással. De ő is volt gyermek, szüleit szerető iskolás fiú, az irodalomért, a színházért lelkesedő fiatal, világmegváltó nagy látnoka nemzetének, aki nagy útra indult, a végtelen homályába emelkedve pillantásunk elől. Keressük őt, hogy méltók legyünk nagy örökségéhez…

  Helyszín

  Veszprémi Petőfi Színház

  8200 Veszprém, Óvári Ferenc utca 2.

 15. Febr 23

  Requiem – az ukrajnai civil áldozatok emlékére

  Kezdás: 19:30

  A Szent Efrém Férfikar az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján emlékezik meg az ukrajnai civil áldozatokról. A két félidős koncerten két gyászmise is elhangzik: Papp Viktor erre az alkalomra, a férfikar számára írt kompozíciója ukrán és latin nyelven, valamint Liszt Ferenc ritkán hallható férfikari műve, amit két gyermeke és édesanyja elvesztése után írt a mester. A műsor első felében az énekegyüttes megszólaltat továbbá egy görögkatolikus, halottakról megemlékező szertartást, a Panachida egyik himnuszát, valamint Hildur Guðnadóttir izlandi zeneszerző feldolgozását, amelynek liturgikus szövege eredetileg ugyanennek a szertartásnak a részét képezi és a Csernobil című sorozat emlékezetes fináléjában lehetett hallani. Papp Viktor a Szent Efrém Férfikar tagja, aki számos feldolgozást készített már az együttesnek. Az Ungváron született fiatal zeneszerző Ukrán Requiemjének szövege szó szerinti fordítás az eredeti latin szövegből, ami azonban több helyen is belekeveredik az ukrán verssorok közé. Érdekesen fonódnak össze a keleti és a nyugati liturgikus hagyományok a műben, amiben a szerző és az előadók azokról a civilekről emlékeznek meg, akik sokszor saját házaikban, lakásaikban, kocsijukban, az utcán sétálva, biciklizés vagy bármilyen hétköznapi tevékenység közben vesztették az életüket értelmetlenül. A Szent Efrém Férfikar Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese, amelyet 2002-ben alapított a Liszt-díjas és Érdemes Művész elismeréssel kitüntetett Bubnó Tamás. A nyolctagú együttes a bizánci zenei repertoár mellett Bartók-, Liszt- és Kodály-műveket, kortárs szerzők darabjait és saját feldolgozásokat is rendszeresen tűz műsorra itthon és világszerte. Kiváló kollégáikkal, Horváth Márton Levente orgonistával, Tóth Benedek ütőhangszeres művésszel és rézfúvós muzsikusokkal lépnek színpadra ezen az estén.

  Helyszín

  Zeneakadémia Koncertközpont

  1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

 16. Febr 23 - 26

  Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivál

  Nyitvatartás: Hétköznapokon 10:00 - 19:00

  2023. február 23-26. között második alkalommal rendezzük meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program kiemelt irodalmi rendezvényét, a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Idén már a tavalyihoz képest egy nappal tovább, azaz 4 napon keresztül, 13 helyszínen és több mint 100 programmal várják az irodalom szerelmeseit Veszprémben.
  A fesztivál programjai ingyenesek, de a látogatásuk több esetben is regisztrációhoz kötött.

  Helyszín

  Veszprém

  több helyszínen: FRICSKA, SZEPARÉ, FÜGE, KUNSZT!, UTAS ÉS HOLDVILÁG, INCOGNITO, SÖRPINCE, PAPÍRKUTYA, WINE & VINYL, ÍRÓDEÁK, HANGVILLA STÚDIÓ, EXPRESSZÓ

  Előzetes

 17. Febr 28-ig meghosszabbítva

  The Art of the Brick – A legnépszerűbb LEGO®

  Nyitvatartás: Hétköznapokon 10:00 - 19:00

  Nathan Sawaya elismert New York-i művész élethű szobrokat alkot, amelyekhez csakis LEGO® kockákat használ. Ő az első olyan művész a világon, aki a jól ismert LEGO® kockákat a művészetben használta fel. A kiállítást a CNN a Top 10 kötelezően megnézendő világkiállítás közé sorolta.
  A szeptember 30-án nyíló kiállítás kurátora Elter Tamás művészettörténész elmondta: Magyarországon, ahogy a világ számos más országában is, a LEGO® az egyik legnépszerűbb játék. A fejlesztő hatású szórakoztató időtöltés nemtől és életkortól függetlenül ejti rabul a család minden tagját, a titka az alkotás örömében rejlik. Ezt fejlesztette művészi szintre Nathan Sawaya, aki az egyes szobrokat több tízezer kockákból alkotta meg. A kiállításon több mint 100.000 LEGO® kockából épült, lenyűgöző műalkotásokat láthatunk, például Monet híres festményét is életre kelti 3D-ben. A művész szerint az álmok kockáról kockára épülnek, és a LEGO® sokkal több mint egy játék!

  Helyszín

  Komplex

  1061 Budapest, VI. kerület, Király utca 26. (volt VAM Design Center)

Tartalomhoz tartozó címkék: #Könyvajánló #Könyves Programajánló