Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyed a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könyves Programajánló - Március 2023

Újabb hónap, újabb könyves programajánló. Márciusban ismét rengeteg izgalmas élményben lehet részünk, bármely pontján lakjunk is az országnak. Újdonság, hogy megjelent a Túra szűrő is, így már a természetben feltöltődni vágyó olvasóknak is tudunk könyveket ajánlani. Nézd meg a programok listáját. Ha mégsem szeretnél kimozdulni, a TV Stream filmek/sorozatok közül is találsz magadnak valót és hozzá tartozó könyveket.

Milyen esemény érdekel?

 1. Március 1

  A Mandalóri, 3. Évad

  Premier: Március 1

  A Birodalom bukása után egy magányos mandalóri talált gyermekével, Groguval átvág a törvénytelen galaxison.

  Helyszín

  Disney+

  Előzetes

 2. Március 1 - 4

  IV. NEXTFESZT - Ki a következő?

  Kezdés: 18:00

  Ki a következúő?
  - Egy [ellentmondást nem tűrő] generáció.
  - Egy [megrögzötten őszinte] generáció.
  - Egy generáció, amelyik [minden válság és nehezítő körülmény ellenére szakadatlan ötletáradattal alkot, bizonyít és érvényesíti önmagát].
  Ők azok, akik akkor is létrehozzák a bátor és személyes alkotásaikat, ha egy begyöpösödött, poros rendszer ezer akadályán kell végigvágniuk magukat hozzá.
  Márciusban négy napon át a Trafó falai közé sürítik az új generáció alkotásait.
  Hagyd, hogy elsodorjanak!

  A NEXTFESZT idei programjában szereplő előadások és produkciók intimek és személyesek: a szorongásról, a kiégésről, az izoláltságról, a traumafeldolgozásról és a válságkezelésről szólnak. Szembenéznek olyan témákkal, amelyekkel a korábbi generációk nem mertek, vagy nem tudtak. Vallanak a hibáikról, a titkaikról, tanulási folyamatukról, önismeretei útjukról, és közben rengeteget tanítanak a nézőknek is – önmagunkról.

  Helyszín

  Trafó

  1094 Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.

  Előzetes

 3. Március 1 - 12

  13. Frankofón Filmnapok

  Kezdés: 19.00

  A filmipar, a forgalmazók és a mozik üzemeltetői számára nehéz két év után örömmel mutatjuk be a 2023-as Frankofón Filmnapok rendkívül gazdag programját, amely 26 filmből áll. Idén a francia nyelvterület sokszínűségét különösen hangsúlyozzák a belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci, tunéziai alkotások – és természetesen egy magyar film is bekerült a programba. Március 2. és 12. Között Budapesten, március 4. és április 4. között pedig vidéken kilenc film premierjét láthatja a magyar közönség: a Merre jársz, Bojangles? -t Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével, a Vádat Charlotte Gainsbourg-ral, a Caravaggio árnyékát Isabelle Huppert-rel, Rodrigo Sorogoyen rendezésében a Szörnyetegeket, amely már a 17. Goya versenyben szerepel, vagy az Ártatlan című filmet Louis Garrellel. A 13. Frankofón Filmnapok kiemelt helyet szán a nőknek, akik több bemutatott filmben is fontos és központi szerepet játszanak: Annie és a harag, Dalva, Konyhafőnök, Jeanne-t mindenki szereti; és a női rendezők is hangsúlyosan jelen vannak a válogatásban. Szeretném megköszönni minden partnerünknek, aki támogatja a francia nyelvű filmművészet e szép ünnepét, és otthont ad neki. Mindenkinek kívánom, hogy felejthetetlen élményekben legyen része a fesztiválon!

  Mme Claire Legras
  Franciaország magyarországi nagykövete

 4. Március 2 - 5

  Art and Antique

  Kezdés: 10.00

  Idén csaknem 40 kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja az érdeklődőket 2023. március 2. és 5. között az Art and Antique művészeti vásáron. Az immár ötödik alkalommal megrendezendő seregszemle a budapesti Bálna Rendezvényközpontban köszönti ismét a művészetek szerelmeseit.

  A kiállítás története 1994-re nyúlik vissza, amikor Antik Enteriőr néven évente a Néprajzi Múzeum, majd 1996-tól a Műcsarnok épülete adott otthont a rendezvénynek. 2019 óta Art and Antique néven ismerhetjük a vásárt, ahol már a kortárs művészet is képviselteti magát a klasszikus műtárgyak mellett. A művészeti seregszemlén a legnevesebb magyar galériák és műkereskedők mutatják be különleges, erre az alkalomra összegyűjtött műtárgyaikat.

  Helyszín

  Bálna

  1093 Budapest, IX. kerület, Fővám tér 11-12.

 5. Március 2 - 5

  15. Budapesti Építészeti Filmnapok

  Kezdés: 20.00

  A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

  Helyszín

  Toldi Mozi

  1054 Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

  Előzetes

 6. Március 3

  Ágacska

  Bemutató: 15:00

  Csukás István Ágacskája már több, mint 40 éve hódít a gyerekek és a gyermeki fantáziájukat megőrző felnőttek között. Generációk emlékeznek a tisztaszívű Dani kacsára, a bátor Berci békára és a kotnyeles Cili egérre, akik végig kísérik Ágacskát azon a nehéz, néha felemelő, néha megmosolyogtató úton, amit mindnyájan járunk, amikor önmagunkat keressük. Az út során az ellenségek kibékülnek, az idegenek összebarátkoznak, és mindenki rájön, hogy együtt könnyebb megküzdeni a nehézségekkel. Eközben felcsendülnek Darvas Ferenc kedves és ismerős dallamai és mire mindenki megtalálja, amiért elindult és Ágacska is rájön, hogy ki is ő valójában, ők is, mi is érezni fogjuk, hogy valami melengeti a szívünket, mert ahogy az előadásban is elhangzik:

  „Érzek édes meleget,
  szívemben a szeretet
  azt dúdolja, azt dalolja,
  hogy milyen jó veletek!”

  Helyszín

  Jászai Mari Színház

  2800 Tatabánya, Népház utca 5.

 7. Március 3

  Hévízi-csatorna - Kenutúra

  Kezdés: 8:45

  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a "Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása" című KEHOP projekt keretein belül ingyenes, de regisztrációhoz kötött vízitúrát (kenutúra) szervez a Hévízi-csatornán.

  A Hévízi-tó meleg vízének nagy részét a Hévízi-csatorna vezeti el. A télen is 20 ºC feletti víz felett a pára takaró mögül különféle tündérrózsák, és vízi madarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagykócsag) tűnnek elő.

  Helyszín

  Balaton-felvidéki Nemzeti Park

  Hévízi-csatorna, Koordináták (WGS84): Északi szélesség 46.782473°, Keleti hosszúság: 17.196153°

 8. Március 8

  LOVASI - „Egy az egybe... csak maga”

  Kezdés: 19:00

  Magyarország legnagyobb hatású dalszerző – szövegírója, Lovasi András szólógitáros műsorában 35 éves dalszerzői munkásságából válogat nőnapi koncertjén Salgótarjánban.
  Az előadás során a szólólemezek (Bandi a hegyről, 2001 // Tűzijáték délben, 2019 // Grand Hotel Halmahera, 2021) dalai mellett Kiscsillag- és Kispál és a Borz-számok is megszólalnak egy bensőséges, „mesélős” estén.
  Lovasi András a 2017-es Aréna életmű koncert után határozta el, hogy sokrétű munkásságát – szólólemezek, különböző zenekarok számára írt dalok – egy csokorba fűzi, és önálló estként mutatja be. Gyakran ezeken az esteken kerülnek bemutatásra először új dalai is.
  Lovasi András először lép fel estjével a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ színháztermében.

  Helyszín

  Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont

  3100 Salgótarján, Fő tér 5.

 9. Március 9

  You, 4. Évad

  Premier: Március 9

  A veszélyesen megnyerő, de erősen rögeszmés fiatalember bármeddig képes elmenni, hogy beférkőzzön kiszemeltjei életébe.

  Helyszín

  Netflix

  Előzetes

 10. Március 9

  Tüskevár

  Bemutató: 11.00

  Kedves fiatal barátom!

  Lehet, hogy Neked a Tüskevár nem sokat mond, de ha megkérdezed a szüleidet, meg fogsz lepődni, hogy milyen lelkesen mesélnek az ő fiatalkoruk legendás ifjúsági regényéről. Mert a Tüskevár valóban egy egész generáció legkedvesebb története volt, s reméljük, hogy hamarosan Neked is a kedvenceddé válik!

  A Pesti Magyar Színház zenés előadásában megismerheted Tutajos és Bütyök, a két fővárosi nyolcadikos csodás nyári kalandjait. A két jó barát először jár vidéken, mégpedig a varázslatos titkokat rejtő Kis-Balaton mellett. Eleinte minden idegen a számukra, de Matula bácsi – aki kicsit olyan, mintha mindannyiunk nagypapája volna – megismerteti őket a táj titkaival, a végtelen nádas különleges állataival és növényeivel, a vidéki élet szépségeivel. De ennél is fontosabb, hogy megtanítja őket a természet szeretetére és tiszteletére. S amikor Tutajos és Bütyök ősszel visszatérnek Budapestre, a suliba – már egészen másként tekintenek a világra, mint addig.

  Helyszín

  Pesti Magyar Színház

  1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.

 11. Március 9

  Hadik

  Premier: Március 9

  1757. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében efoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba. A Hadik egy sodró kalandfilm, ami történelem egyik legdicsőbb, sajnálatos módon kevésbé ismert és tárgyalt mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével, igazi sztárparádéval és látványos, nagyszabású akciójelenetekkel.

 12. Március 10

  Lúdas Matyi

  Bemutató: 14.00

  Történetünk főhőse egy lusta, pimasz fiú. A neve: Matyi. Matyi az anyjával – Mamuskával – és Mamuska libájával él hármasban nagy szegénységben. Mamuska mindent megtesz a napi betevőért, de hiábavaló a fáradságos munkája, hiszen a vármegye ura – a Döbrögi – keményen adóztatja a szegényeket, szinte mindenüket elveszi. Mamuskának nem marad más választása: el kell küldenie léhűtő fiát a vásárba, hogy eladja egyetlen libuskáját.

  A vásárban azonban semmi se úgy történt, ahogyan azt Matyi könnyelműen elképzelte. Viszont nem olyan fából faragták őt, hogy ezt szó nélkül hagyja…

  Helyszín

  Csokonai Színház

  4024 Debrecen, Csapó utca 30.

 13. Március 10

  János Vitéz

  Bemutató: 18.00

  „Be szép is ez a mese. Kacsóh Pongrác a költő nyomán haladva nem törölte le durva kézzel a szép mese hímporát, csodálatos, szép muzsikája magyarságával, őszinte népies hangvételével élesen külön-bözik minden eddigi operettzenétől” – számol be az Újság című lap a János vitéz 1904-es ősbemutatójáról. Jóllehet hihetetlennek tűnik, a címszerepet a nagy színész-egyéniség, Fedák Sári játszotta. „Amikor elénekeltem az »Egy rózsaszál szebben beszél«-t, már eldőlt a darab sorsa. Mindenki sírt a nézőtéren, én is velük.” A János vitéz 1931-es operaházi bemutatója óta alig volt olyan évad, hogy kimaradt volna a műsortervből, 2023-ban pedig Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepli vele méltó módon.

  Helyszín

  Magyar Állami Operaház

  1061 Budapest, Andrássy út 22.

 14. Március 10

  Geotúra a Koloska-völgyben a Lóczy-barlang látogatásával

  Kezdés: 10.00

  A Barlangok hónapja alkalmából március 10-én (péntek) Balatonfüred környékének leglátványosabb "félholdjára" invitáljuk a szabadtéri programok és a különleges barlangok kedvelőit.í

  Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja

  A kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

  Helyszín

  Balaton-felvidéki Nemzeti Park

  Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló, Koordináták (WGS84): Északi szélesség 46.962294°, Keleti hosszúság: 17.898212°

 15. Március 11

  Örömutazás a japán udvarhölgyek, arisztokraták irodalmi világába

  Kezdés: 15.00

  Éles elme, ékes szavak – 11. századi japán költőnők rögtönzött versei
  Előadó: Fittler Áron egyetemi oktató, Vaszeda Egyetem

  Legendák Ono no Takamuráról
  Előadó: Károlyi Orsolya, Dósisa Női Egyetem

  Örömutazás a haikuk, Macuo Basho és tankák világába
  Előadó: Vihar Judit, MJBT elnök

  Helyszín

  Szépművészeti Múzeum

  1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 41.

 16. Március 17

  Hegedűs a háztetőn

  Bemutató: 19.00

  Sólem Aléchem novellái alapján, Arnold Perl különleges engedélyével. A New York Stage előadásainak producere Herold Prince volt. Az eredeti New York Stage-előadás rendezője és koreográfusa Jerome Robbins volt.

  Minden idők egyik legismertebb musicaljét 1964-ben mutatták be a Broadwayn. 1986. október 10-én a felújítás után a Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta az évadot.

  A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni. A legidősebb lány, Cejtel egy szegény szabóhoz, Mótelhez megy, noha apja az idős, de gazdag mészárosnak ígérte a kezét. Hódel egy kijevi marxista zsidóval, Percsikkel köti össze életét. Hává pedig egy orosz fiúval, Fegykával házasodik össze.

  Mindeközben a zsidó közösségnek szembe kell néznie az egyre erőteljesebb antiszemitizmussal, a pogromokkal és végül azzal, hogy mindent hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét.

  Helyszín

  Szegedi Nemzeti Színház

  6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 1.

 17. Március 18

  Csillagvirág-túra a madárdalos tavaszi erdőben

  Kezdés: 09.00

  A túra során a téli nyugalmából ébredő erdő ékességeit, a védett ligeti csillagvirágokat tekintjük meg a Maros-menti erdőkben. A csillagvirágokon túl, a tavaszi vonulásban lévő madarakkal is találkozhatunk. A körülbelül 6 km-es túrára vízálló, kényelmes lábbeli szükséges.

  Helyszín

  Körös-Maros Nemzeti Park

  A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bökényi (Magyarcsanád) Területi Irodája, Koordináták (WGS84): Északi szélesség 46º09’24.66”, Keleti hosszúság: 20º39’39.19”

 18. Március 22

  A víz világnapja

  Kezdés: 10.00

  A jeles nap alkalmából szóba kerülnek a Duna-Dráva Nemzeti Park kiemelt természetvédelmi jelentőségű vizes élőhelyei, megtudhatjuk, milyen nélkülözhetetlen szerepe van a víznek az életünkben, valamint egy vízminőség-vizsgálatra is sor kerül.

  Helyszín

  Duna-Dráva Nemzeti Park

  7843 Szaporca, Ős-Dráva Látogatóközpont

 19. Március 25

  Ványa bá

  Bemutató: 19:30

  Ványa imádott húgát Alekszánder vette feleségül. Ványa álmát, a tudományos karriert Alekszánder teljesítette be. Ványa dolgozott a családi birtokon, a pénzt Alekszándernek küldte. Ványa szerelmét a megözvegyült Alekszánder vette feleségül. Helyette él ez a másik? A hírre, hogy Alekszánder a házat is eladná a feje fölül, Ványa felkapja a régi revolvert. Két golyó maradt benne…

  Csehov klasszikusában mindenkinek a boldogtalanságáért Alekszánder a felelős, de Alekszánder még ettől se boldog. Emiatt meg kéne ölni, de ha Ványának félrehord az egész élete, miért éppen a pisztolya ne hordana félre. Közben kiderül, hogy minden orosz végre önmaga lehetne, ha máshol lakna… És szíven üt a felismerés, hogy az orosz szerelem beteljesüléséhez nem elég öt ember.

  Mai történet, mai színház, mai nyelv – csodálatos szereposztásban a Télikert színpadán.

  Helyszín

  Thália Színház

  1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.

 20. Március 25

  Jancsi és Juliska

  Bemutató: 17.00

  Az előadást különlegessé teszik a Kossuth-díjas operaénekes Gulyás Dénes értelmező és a gyermekek fantáziáját megmozgató interaktív megszólalásai.

  A mese, az eszmélni készülődő gyermeki szellem szikráztatója. A mesék nyújtotta élmény élethosszig hat, alakítja a szellemet, utat mutat, örök emberi értékeket közvetít, s ezek mentén kínál olyan megoldásokat, melyek felnőtt korunkban is segítenek döntéseinkben. Ha egy ilyen - történetesen Grimm - mese megtalál egy olyan zeneszerzőt, mint Humperdinck, akit maga Gustav Mahler is a tökéletes zenei, szerkesztés mesterének tartott, akkor biztosra vehető, hogy remekmű születik. Ilyen romantikus-posztromantikus remekmű a Jancsi és Juliska.

  Helyszín

  Pécsi Nemzeti Színház

  7621 Pécs, Színház tér 1.

 21. Március 25

  Jobb későn, mint soha / Vörös napló - Marilyn története

  Bemutató: 19:00

  Jobb későn, mint soha
  Azok az érzések, amelyek legjobban fájnak, azok az érzelmek, amelyek leginkább tüskék bennünk, éppen ezek a legképtelenebbek. Lehetetlen dolgokra vágyni, pontosan azért, mert lehetetlen; nosztalgia az iránt, ami sohasem volt; vágyakozás az után, ami lehetett volna; sajnálni azt, hogy nem vagyunk valaki más; elégedetlenség a világ egész létezésére nézve… A lélek öntudatának ezek a félhangjai fájdalmas tájképet festenek, örökös naplementét arról, akik mi vagyunk.

  Vörös napló - Marilyn Monroe története
  A Vörös napló Marilyn Monroe eltűnt titkos naplója. Ha ismernénk a tartalmát talán tisztábban látnánk az 50-es évek amerikai színésznőjének titkokkal, traumákkal teli életét. „Soha nem értettem igazán ezt a szexszimbólum dolgot… Ez a gond, a szexszimbólum egy tárgy lesz. Én utálok csak egy tárgy lenni. De ha már valaminek a szimbóluma vagyok, akkor inkább leszek a szexé, mint valami másé, aminek szimbóluma van.“ (Marilyn Monroe, Life magazin, 1962)

  Helyszín

  Miskolci Nemzeti Színház

  3525 Miskolc, Déryné u. 1.

 22. Március 31

  Szorítsd meg a kezem

  Bemutató: 19:00

  Marianna D. Birnbaum Mici forgatókönyve és Apu című elbeszéléseiből színpadra adaptálta: Borgula András
  Anyu, szorítsd meg a kezem, ha hallod, amit mondok – ismételgeti egy kétségbeesett nő egy kórteremben, kómában fekvő édesanyja ágya mellett. Anyu nem válaszol, pedig talán nem öntudatlan, talán meg tudná szorítani a kezét, hiszen hallja, amit mond – csak úgy dönt, hogy nem teszi. Ők ketten sosem tudtak kommunikálni egymással, miért pont most kezdenék el?
  Valahol, valamikor márpedig el kell kezdeni. Mici, a magyar-zsidó asszony, és Daisy, a lánya, aki eddigre már ízig-vérig amerikai, beszélgetni kezdenek. A lány nem tudja, hogy az anya mindent hall, az anya nem tudja, hogy a lány korábban mit hallott. Most, az öntudatlanságban, a halál küszöbén, végre megpróbálnak egymásra figyelni. Vajon igaz a mondás, hogy sosem késő?
  Marianna D. Birnbaum irodalom- és kultúrtörténész, aki évtizedekig a kortárs magyar irodalom nagyköveteként tevékenykedett az Egyesült Államokban, egyszer csak úgy döntött, megírja a szülei történetét. Hogyan bántak édesanyjával az országok, az évtizedek, az emberek. Hogyan bánt vele a férje, és hogyan bánt vele ő maga.

  Helyszín

  Gólem Színház

  1077 Budapest, Csányi u. 3

 23. Március 31

  Az élet császára - Dombóvári István önálló estje, műsorvezető: Bellus István

  Bemutató: 19:30

  Unod az átlagos, divatos és kiszámítható dolgokat?
  Szereted ha mások problémái mellett a tieid eltörpülnek?
  Dombóvári István legújabb önálló estjében semmi sem lesz hétköznapi.
  Azok a témák is terítékre kerülnek, amiket mások szóba se mernek hozni.
  Röhögjünk együtt magunkun, ameddig még engedik.
  Csak vedd meg a jegyed, dőlj hátra
  és azt est végére te leszel
  Az élet császára.

  Helyszín

  Dumaszínház

  1082 Budapest, Corvin sétány 1 1/b

 24. Március 31

  Tetris: A film

  Premier: Március 31

  A „Tetris” azt a hihetetlen történetet meséli el, hogy a világ egyik legnépszerűbb videojátéka hogyan jutott el a lelkes játékosokhoz szerte a világon. Henk Rogers (Taron Egerton) 1988-ban fedezi fel a TETRIS-t, majd mindent kockára tesz azzal, hogy a Szovjetunióba utazik, ahol összefog Alexey Pajitnov feltalálóval (Nikita Efremov), hogy a játékot eljussa a tömegekhez. Az igaz történeten alapuló „Tetris” egy hidegháborús korszakkal szteroidozott thriller, dupla csavar gonosztevőkkel, valószínűtlen hősökkel és "lerágod rajta a körmöd" versenyfutással a célig.

  Helyszín

  Apple+

  Előzetes

Tartalomhoz tartozó címkék: #Könyvajánló #Könyves Programajánló